Bečić i Krivokapić: Pravovremenom reakcijom sprečeno prekrajanje izborne volje

Region 03. jan 202119:434 komentara
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Skupština Crne Gore je pravovremenom reakcijom sprečila protivpravni pokušaj Državne izborne komisije da prekroji izbornu volju građana, blokira institucije sistema i spreči ustavno funkcionisanje Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta, posle sastanka predsednika Skupštine Alekse Bečića i premijera Zdravka Krivokapića.

U saopštenju se dodaje da je pravovremenom reakcijom najviši zakonodavni organ države zaštitio i Ustav Crne Gore i svoju ustavnu poziciju, prenose Vijesti.

Bečić i Krivokapić su konstatovali da sve veštački produkovane tenzije i opstrukcije opozicije treba rešavati na miran, demokratski i ustavan način, onako kako to dolikuje ozbiljnim i odgovornim ljudima i istakli važnost odlučnog institucionalnog odgovora na svaki pokušaj uzurpacije nadležnosti ili instrumentalizacije državnih organa.

Oni su poručili da su „institucije sistema spremne da odbiju svaki naredni pokušaj protivpravnog delovanja bilo kog pojedinca ili grupe, čiji je interes da zaustave mirnu tranziciju vlasti“.

„Ozbiljnošću, odgovornošću, mirom i demokratijom čuvamo institucije sistema, a građanima poručujemo da na svaki pokušaj dizanja tenzija i unošenja razdora i podela odgovore ispruženom rukom prijateljstva i solidarnosti“, istakli su Bečić i Krivokapić.

Prema njihovim rečima, nema tog pokušaja blokade sistema, niti zloupotrebe državnih organa, na koji nemaju odgovor u duhu demokratije, civilizovanog pristupa i dosledne primene Ustava Crne Gore, zakona i drugih propisa.

„Niti jedan organ ili pojedinac nije i ne sme biti jači od države Crne Gore, od njenih institucija i od njenog pravnog sistema, a naročito ne od volje građana izražene na izborima. Mir i stabilnost, jačanje institucija sistema, poštovanje Ustava Crne Gore i međunarodnih standarda, uzvišeni su ciljevi nove parlamentarne većine i izvršne vlasti, koje niko neće i ne može ugroziti“, zaključili su sagovornici.

Komentari

Vaš komentar