Bećirović: Dodik ne može da deli ono što nije njegovo

Region 28. dec 202222:26 > 22:50 6 komentara
N1/arhiva

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je država Bosna i Hercegovina titular celokupne državne imovine, jer je, prema Ustavu, nastavila međunarodnopravni subjektivitet nekadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Povezane vesti

Nikakve neutemeljene izjave Milorada Dodika ne mogu promeniti elementarne ustavnopravne činjenice“, rekao je Bećirović.

Dodao je da bi Dodik morao da zna da entiteti i ostali niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u meri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

„Dodik treba da prestane sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće deliti imovinu s BiH, jer on ne može deliti ono što nije njegovo“, ocenio je Bećirović.

Prema njegovim rečima, „država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje, koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine“.

Nikšić: U poslednje vreme Dodik govori i radi ono šgto odudara od sporazuma koji smo potpisali

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić izjavio je da ono što u poslednje vreme govori i radi predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik odudara od sporazuma koji su potpisali probosanska koalicija“Osmorka“, čiji je SDP član, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH.

„Nama ne pada na pamet da pravimo bilo kakve kompromise i ustupke kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina. O imovini BiH moraju odlučivati institucije države Bosne i Hercegovine“, istakao je Nikšić na novogodišnjem prijemu koji je organizovao SDP.

On je ocenio da je krajnje vreme da se u BiH pruži šansa kompromisu i dogovoru, kako bi bilo bolje svim gradjanima te zemlje.

„Kakve koristi od toga na koga će se knjižiti neka njiva, ako nema ljudi u BiH? Zahvaljujući politikama koje smo dosad imali, svadjama, prepucavanjima, kao i nesaradnji, iz ove zemlje odlaze svi – i Bošnjaci i Srbi i Hrvati“, naveo je Nikšić.

Podsetimo, predsednik RS Milorad Dodik rekao je danas da RS neće deliti svoju imovinu sa BiH.

„Oko državne imovine Republike Srpske nema pregovora i ne prihvatamo odluke Ustavnog suda i Visokog predstavnika. Pitanje imovine je pitanje na kome će se lomiti da li će biti BiH ili je neće biti“, kazao je Dodik.

Narodna skupština RS ranije je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, ali je taj zakon suspendovao Visoki predstavnik u BiH kristijan Šmit.

Potom je Ustavni sud BiH u septembru doneo odluku prema kojoj RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu, a parlament RS je danas ponovo raspravljao o tom zakonu, o kojem bi trebalo da se glasa sutra.

Komentari (6)

Vidi sve komentare