Bećirović: Nećemo pristati na reformu izbornih zakona po želji HDZ i Čovića

Region 10. avg 202211:18 1 komentar
N1/arhiva, ilustracija

Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine i kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na oktobarskim izborima Denis Bećirović izjavio je da novi saziv vlasti nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po meri i željama HDZ i lidera te stranke Dragana Čovića.

Bećirović je naveo da je posebno iznenađen stavovima ambasadora Izraela Noe Gendlera, koji je podržao predloge hrvatske strane u BiH u vezi sa izmenama izbornog zakona BiH, ocenivši da je Gendler postao „jedan od retkih diplomata koji se zalaže za uvođenje dodatne diskriminacije i segregacije u politički sistem države Bosne i Hercegovine“.

Pročitajte još

On je pozvao ambasadora Gendlera da dođe u Sarajevo i objasni stavove iz svog saopštenja, kao i ambasadora BiH u Izraelu da utvrdi pravu istinu zašto je došlo do „tendencioznog saopštenja“ izraelskog ambasadora.

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, pozdravila je nedavne akcije institucija BiH sa ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u toj zemlji, a u istom saopštenju je istakla da su „spremnost i predlozi hrvatske strane o promenama u izbornom zakonu dobrodošli“.

Predlozi hrvatske strane uglavnom su usmereni ka održavanju koncepta konstitutivnosti naroda, čime „ostali“, odnosno nacionalne manjine, ostaju uskraćeni za mogućnost da budu birani na određene funkcije.

„Izrael je država koja je do sada podržavala suverenitet, teritorijalni integritet, naš put u EU i NATO, nije se mešala u unutrašnje odnose i izražavala je želju za prijateljskim odnosima sa BiH. Utoliko je važnije utvrditi punu istinu o stavovima izraelskog ambasadora“, naveo je Bećirović.

Prema njegovim rečima, BiH, zbog evropske i NATO perspektive, mora postati zemlja jednakih građana, dodavši da se od tog principa ne može odustati, „bez obzira na pritiske iznutra ili spolja“.

Govoreći o odnosu Rusije prema BiH, Bećirović je rekao da se ne može verovati ruskom ambasadoru u BiH Igoru Kalabuhovu, koji tvrdi da je Rusija prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini.

„Građani BiH dobro znaju da je upravo Rusija u svojstvu stalne članice Saveta bezbednosti UN zaustavila usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Isto kao što znaju i da ruske vlasti u kontinuitetu otvoreno podržavaju destruktivne separatističke snage u našoj zemlji i sve predloge koji idu na štetu demokratskom razvoju BiH“, ocenio je on.

Bećirović je naglasio da ambasadoru Rusije mora biti jasno da je strateško spoljno-političko opredeljenje BiH punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO i da „diplomatski licemernim tvrdnjama o ‘vekovnim prijateljskim vezama’ i na bilo koji drugi način, ne može uticati na opredeljenje bosanskohercegovačkih vlasti ka članstvu u EU i NATO“.

„Nema demokratske alternative članstvu Bosne i Hercegovine u EU i NATO“, zaključio je on.