Bilčik: EU nije banka, ali ćemo pomoći Crnoj Gori u otplati kineskog zajma

Region 30. apr 202116:53 3 komentara
N1

Evropska unija nije banka i ne može da otplati strani dug, izjavio je predsedavajući odbora Evropskog parlamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik, ali je istakao da Brisel traži način da pomogne Crnoj Gori u otplati kineskog zajma, kako bi se ojačala finansijska stabilnost zemlje.

Bilčik je poručio da svako naredno zaduženje države treba da bude zasnovano na evropskim izvorima, ali i pravilima koja uključuju fiskalnu odgovornost.

„Spoljnopolitički odbor i ja smo saglasni da treba naći načina da se pomogne Crnoj Gori, ali moram da istaknem da EU nije finansijska institucija i mi ne možemo kao banka otplatiti tuđi dug, pogotovo treće zemlje, što na neki način komplikuje situaciju i rešavanje tog pitanja na najbolji mogući način“, kazao je Bilčik Televiziji Crne Gore.

Naglašava, ipak, da EU ima na raspolaganju razne instrumente koji će doprineti da se ojača finansijska i fiskalna stabilnost zemlje, kao i evropske investicije.

„Evropska unija takođe ne želi da ohrabruje moralni hazard. Mislim da svaka zemlja mora da razmisli o posledicama pre nego što odluči da uzme kredit, jer nas ne brinu samo finansijske konsekvence, već i geopolitičke, kao i bezbednosne poslednice tog poteza“, reka je Bilčik.

U slučaju da Kina pretenduje da otuđi deo imovine ili teritorije Crne Gore i da uveća politički ulog u Crnoj Gori izvan okvira pomenutog kredita, to bi, upozorio je Bilčik, bilo veoma opasno i mora se naći način da se spreči takav rasplet.

„Evropska unija stoji uz Crnu Goru i neophodno je da nađemo odgovor koji će biti u skladu sa evropskim putem zemlje, ali i sa institucionalnim okvirima Unije, kojim će se ojačati osećaj odgovornosti svih političara u Crnoj Gori ka svakom budućem javnom dugu ili narednim investicijama. To mora da bude sprovedeno na odlučan način, zasnovan na evropskim izvorima, ali i pravilima koja uključuju fiskalnu odgvornost“, kazao je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare