Bild: Plenković jedan od kandidata za šefa Evropske komisije

Region 21. apr 202419:28 8 komentara
AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Prema pisanju nemačkog lista Bild, aktualna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku u redovima evropskih "pučista", a već su se počeli da se spominju alternativni kandidati koje je EPP mogao predložiti za budućeg šefa komisije.

U poslednje vreme, piše Bild, iskristalisale su se dve alternativne zamene za fon der Lajen na čelu komisije – hrvatski premijer Andrej Plenković te grčki premijer Kirijakos Micotakis.

“I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen.  Šuška se kao kandidatkinji i o predsednici parlamenta Roberti Metsoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego fon der Lejen”, piše Bild, prenosi N1 Zagreb.

U tekstu se spominje kako se Ursuli fon der Lejen zamerilo što je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera hela unaprediti na visoko plaćeno mesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU-u. Nakon svega pitanje je može li fon der Lejen dobiti podršku u Evropskom parlamentu. Zeleni su razočarani nedavno razvodnjenim “Zelenim dogovorom”, liberali ih vide kao uzrok broj jedan birokracije, EU socijalisti su delomično ljuti jer je fon der Lejen tako jasno podržala stav Izraela u sukobu s Hamasom.

“Iskreno, šanse su joj s**nje…”, izjavio je neimenovani zastupnik iz redova CDU-a za Bild. Čak i kad bi većina u EP-u za izglasavanje kandidata došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cenu, kazao je isti izvor za Bild.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare