BIRODI: Đukanović negativno prikazan na srpskim TV, Milatović marginalizovan

Region 20. mar 202316:50 komentara
Tanjug/ZoranŽestić/AP Photo/Risto Božović

Aktuelni predsednik Crne Gore, Milo Đukanović koji je u nedelju kao prvoplasiran prošao u drugi krug predsedničkih izbora, negativno je predstavljen na televizijama u Srbiji sa nacionalnom frekvencijom, dok je drugi kandidat Jakov Milatović "marginalizovan", pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), čiji je rezultat predstavljen u Beogradu.

Na osnovu praćenja Radio-Televizije Srbije, Pinka, Hepija, Prve i B92 od raspisivanje izbora 16. januara do početka izborne tišine, 17. marta, BIRODI navodi da je Đukanović, „povezivan sa antisrpstvom, negativnim odnosima prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kriminalom, korupcijom, dugom i nedemokratskom vlašću uz podršku Zapada“.

Povezane vesti

Uz Đukanovića najviše prostora je dato kandidatu koji nije prošao u drugi krug, Andriji Mandiću, predstavljenom na pozitivan način, kao „srpski kandidat“ i kao kandidat koji insisitra na pomirenju na nivou Crne Gore.

Po istraživanju, na televizijama koje su negativno predstavile Đukanovića, a Mandića pozitivno, najzastupljeniji akteri su bili „provladini i pro desni analitičari koji u velikom broju slučajeva nisu imali ekspertizu u oblasti izbora“, dok su neki od njih bili aktivno uključeni u kampanje predsedničkih kandidata u Crnoj Gori, a da to novinari nisu saopštili.

Ostali kandidati, kako navodi BIRODI, marginalizovani su, uključujući i Jakova Milatovića za koga pojedina istraživanja govore da ima veći potencijal za pobedu Mila Đukanovića u drugom krugu.

BIRODI dodaje da je Milatoviću pripisivana „nesaradljivost oko zajedničkog kandidata i nespremnost da javno kaže da će podržati Mandića u drugom krugu“.

BIRODI je Regulatornom telu Srbije za elektronske medije (REM) preporučio da pre drugog izbornog krugu predsedničkih izbora uspostavi monitoring izveštavanja, a to preporučuje i Agenciji za medije Crne Gore.

Predsednički izbori u Crnoj Gori održani su u nedelju 19. marta, a građani Crne Gore u drugom krugu izbora 2. aprila odlučivaće između aktuelnog predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića (61) i lidera Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića (37).