Bivši pripadnik Armije BiH ponovo osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin

Region 09. maj 202218:23
N1

Viši sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine, osudilo je na 10 godina zatvorske kazne bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz tog suda.

Kako se navodi u saopštenju, njemu je pritvor produžen do upućivanja u zavod za izvršavanje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Mujanović je obavezan da plati troškove krivičnog postupka, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnicu.

Protiv te presude, stranke u krivičnom postupku mogu podneti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Mujanović je 2020. godine prvostepenom presudom takođe osuđen na 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije i od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji.

List Danas prenosi da je po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović, kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije Bosne i Hercegovine, držao zatvoreno oko 30 srpskih civila, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Prema njima je, piše u optužnici, postupao nečovečno, nanosio im je teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimum uslova za život.

Komentari (0)

Vidi sve komentare