Bler u Skoplju: Otvoreni Balkan izuzetno značajan, ubrzaće put u EU

Region 24. avg 202113:537 komentara
Izvor: Tolga Akmen/AFP

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler ocenio je u Skoplju, na sastanku sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, da je inicijativa "Otvoreni Balkan" izuzetno značajna i da će ubrzati put u EU tri zemlje koje okuplja.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Bler je potencirao da će ciljevi kojima stremi taj projekat za povezivanje regiona Zapadnog Balkana u zajedničko tržište „na puno nivoa doneti mnogo koristi građanima Severne Makedonije, Albanije i Srbije i da će biti akcelerator za proces članstva tih zemalja u EU“.

Bivši britanski premijer je dodao da je „Otvoreni Balkan“ inicijativa suprotstavljena nacionalističkim agendama i da te tri zemlje članice predvodnički jasno pokazuju Evropskoj uniji da su ozbiljno posvećene budućnosti na evropskom putu.

Bler je Zaeva informisao da u Skoplje dolazi u ime svog Instituta za globalne promene, koji u fokusu rada ima podršku tehnološkom razvoju zemalja koje imaju ambicije da budu kompetitivne i da budu u koraku sa tehnloški naprednim zemljama.

Zaev je posetu Blera Severnoj Makedoniji i regionu, kako se ističe, ocenio dobrodošlom i pravovremenom, posebno u kontekstu opredeljenja za ubrzanu digitalizaciju zemalja incijatora „Otvorenog Balkana“, što je neophodan korak za ostvarivanje ciljeva te inicijative.

Komentari

Vaš komentar