Borel: Čelnici BiH da prekinu sa nacionalističkom retorikom i sprovedu reforme

Region 09. maj 202121:59 2 komentara
Borel, Žozep Borel
Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je danas, uoči ministarskog sastanku u Briselu, da čelnici BiH treba da prekinu sa nacionalističkom retorikom i da se umesto toga usredsrede na brzi napredak u reformama.

Borel je napisao da je uputio poruku liderima BiH uoči sutrašnjeg sastanka šefova diplomatije EU na kojem će biti razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti:

„Poslao sam jasnu poruku liderima BiH tokom važnih razgovora sa Predsedništvom te zemlje – oni moraju da prestanu da koriste nacionalističku retoriku podela i umesto toga da se usredsrede na brzi napredak u reformama“, naveo je Borel.

Visoki zvaničnik EU, koji je krajem aprila boravio u BiH, rekao je da se politička atmosfera u toj zemlji nedavno pogoršala.

Borel je izmedju ostalog naveo vladavinu prava, situaciju sa migrantima, kao i „zapaljive“ reakcije na nedavne nezvanične dokumente (non-pejper) u kojima se pominje podela BiH.

„Poziv na prekrajanje granica u regionu i podelu BiH po etničkim linijama pokrenuo je zapaljive reakcije. Retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH mora prestati. Opasno je i neprihatljivo je govoriti o secesiji, novim granicama, daljim etničkim podelama ili ratu“, ocenio je Borel.

Prema njegovim rečima, gradjani Bosne i Hercegovine i države članice EU žele da vide više napretka. Borel je pomenuo vladavinu prava, izborne i ustavne reforme.

„Uloga EU, zajedno sa SAD, je da olakša pregovore. Neprihvatljivi su pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namere EU i naših medjunarodnih partnera u BiH“, dodao je Borel.

Šefovi diplomatija EU održaće sutra u Briselu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU s partnerima na Zapadnom Balkanu, „zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom delanju u sučeljavanju sa svetskim izazovima“.

Kako je ranije saopšteno, Borel će ministrima dati na uvid „non-pejper“, u kojem se predočava da je „jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope“.