Borel: Nadležni u BiH da se pozabave navodima o izbornim nepravilnostima

Region 05. okt 202220:02 1 komentar
FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Evropska unija ohrabruje nadležne organe u Bosni i Hercegovini da se pozabave navodima o izbornim nepravilnostima, s ciljem jačanja poverenja u izborne rezultate i izbornu administraciju.

Borel je naveo da EU pozdravlja održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini u nedelju, 2. oktobra, dodavši da je osiguranje da izbori budu u skladu s evropskim standardima, ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BIH za prijem u članstvo EU, saopštila je Delegacija EU u BiH.

On je naveo da su, po preliminarnim rezultatima i zaključcima posmatračke misije OEBS/ODIHR, izbori, ukupno posmatrano, bili konkurentni i dobro organizovani, ali da su obeleženi nepoverenjem građana u javne institucije i retorikom zasnovanom na etničkim podelama.

POVEZANE VESTI

„Građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali za vlasti koje sada imaju odgovornost da ispune očekivanja ljudi, uključujući u pogledu pristupanja Evropskoj uniji, ostvarenju ekonomskog napretka i suočavanju s negativnim globalnim posledicama ruske agresije na Ukrajinu“, istakao je Borel.

Dodao je da je EU „primila k znanju odluku Visokog predstavnika u BIH Kistijana Šmita da na dan izbora izmeni Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH“.

„Podsećamo da svoja izvršna ovlašćenja treba da koristi isključivo kao krajnju meru u cilju sprečavanja nepovratno nezakonitih radnji“, ocenio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Posle potvrđivanja izbornih rezultata u BIH, naveo je Borel, EU očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, koje će, kako je dodao, pažnju usmeriti na reforme na putu ka EU.

Po njegovim rečima, na to su se lideri stranaka u BiH obavezali u Briselu 12. juna, uključujući i ustavnu i izbornu reformu.

„U tom smislu, EU poziva na duh saradnje među novoizabranim liderima u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Borel.

Evropski savet, najviše telo EU, 23. juna je saopštio da je spreman da dodeli kandidatski status Bosni i Hercegovini i pozvao Evropsku komisiju da izvesti o sprovođenju 14 ključnih prioriteta, uz poseban osvrt na one koje čine suštinski set reformi.

„EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredeljenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“, zaključio je Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare