Borel: Nismo tamo gde bi trebalo da budemo sa Zapadnim Balkanom

Region 23. jun 202211:06 3 komentara
FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je razočaran što nema napretka u procesu evropskih integracija Severne Makedonije i Albanije i da je potrebno više raditi na bržoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

„Nismo tamo gde bi trebalo da budemo sa Zapadnim Balkanom. Danas bi trebalo da započnemo pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ne mogu da sakrijem svoje razočarenje“, rekao je Borel po dolasku na sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Borel je rekao da „ima još nade“ i da ne zna šta parlament Bugarske može da uradi u narednim satima, ali da „stvari ne idu dobro“.

„Ovo još jednom pokazuje da je jednoglasnost u odlučivanju veliki problem. Moramo da razmislimo kako donosimo odluke u EU jer ne može jedna zemlja mesecima da blokira ceo proces“, kazao je šef evropske diplomatije.

Borel je rekao da je dobra vest što je u dijalogu Kosova i Srbije postignut dogovor o implementaciji energetskih sporazuma.

„To je važan korak napred“, kazao je Borel i dodao da će do kraja meseca možda biti održan sastanak na visokom nivou.

Borel je istakao da je potrebno više raditi na boljoj i bržoj integraciji naroda Zapadnog Balkana i da treba pozvati zemlje regiona da učestvuju u raspravama u EU.

„Moramo da nastavimo da radimo i da održimo plamen evropske perspektive. Ali danas nije dobar dan“, izjavio je Borel novinarima pre početka sastanka.