Borel: Podrška EU za prvu međuvladinu konferenciju za Severnu Makedoniju

Region 11. maj 202118:21 > 18:22 1 komentar
Francois Walschaerts/Pool via REUTERS

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je u Briselu da EU podržava da se što pre sazove prva međuvladina konferencija za Severnu Makedoniju.

„EU snažno podržava da se što pre sazove prva međuvladina konferencija za Severnu Makedoniju. Znamo da ste dugo čekali – možda 16 godina… Mogu vam reći da su svi ministri (spoljnih poslova EU) dali snažnu podršku za održavanje prve konferencije“, rekao je Borel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Borel je rekao da je Severna Makedonija ispunila neophodne uslove za početak pristupnih pregovora i, slično kao i Albanija, zaslužuje da bez odlaganja predje na sledeću fazu procesa.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je ostvarila „visok nivo usklađivanja“ svoje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„Mi to veoma cenimo. Razumem da je to izraz vaše posvećenosti evropskom putu vaše zemlje“, dodao je visoki predstavnik EU.

Borel je rekao da Severna Makedonija može da računa na podršku EU u pronalaženju rešenja za napredak na putu pridruživanja, ali i kada je reč o vakcinama.

„Naša posvećenost bila je jasna na našem današnjem sastanku, kao i tokom jučerašnjih razgovora 27 ministara spoljnih poslova EU“, dodao je Borel.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da njegova zemlja želi da prva međuvladina konferencija bude što je pre moguće.

„Vredno radimo u želji da pružimo svoj doprinos budućnosti Evrope. Mi smo posvećeni zajedničkim vrednostima i primeni evropskih standarda i kriterijuma“, rekao je Zaev i dodao da je Severna Makedonija ispunila svoje obaveze, a sada je red da EU to potvrdi.

Prema njegovim rečima, pozitivan korak EU Severnoj Makedoniji bi bila poruka ohrabrenja za ceo region.

Komentari (1)

Vidi sve komentare