Borel: Vladavina prava u samom srcu odnosa između EU i Zapadnog Balkana

Region 03. avg 202213:032 komentara
REUTERS/Willy Kurniawan/Pool

"Evropska Unija je svesna turskih zahteva prema državama Zapadnog Balkana o ekstradiciji građana te države optuženih za pripadnost pokretu Fetulaha Gulena i traži od svih da se pridržavaju vladavine prava, kao osnovnog prinicipa EU", naveo je potpredsednik Evropske komisije i šef Službe za spoljne politike EU Žosep Borel u pisanom odgovoru na pitanja poslanice Dominik Bild, članice ultradesničarske grupacije u Evropskom parlamentu "Identitet i demokratija".

„Vladavina prava je suštinski princip EU i nalazi se u samom srcu odnosa između EU i Zapadnog Balkana“, poručio je Borel.

Šef spoljne politike EU dodao je da se od svih partnera očekuje „da se ponašaju u potpunosti u skladu sa vladavinom prava i univerzalnim poštovanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama“.

Dominik Bild, članica francuskog Nacionalnog fronta koji predvodi Marin Le Pen, tražila je i istragu Evropske komisije o navodnoj pretnji Ankare upućenoj BiH da će joj „uskratiti podršku za planiranu izgradnju autoputa“ i dodala da je Turska već uspostavila bliske odnose sa većinom, kako je navela „Muslimanskih tela na Balkanu“, posebno izdvajajući Stranku demokratske akcije i Bakira Izetbegovića, kao sina Alije Izetbegovića i podatak da je turski šef diplomatije pre nešto više od šest meseci dobio počasno državljanstvo BiH.

Ona je tražila i stav EU o predlogu predsednika Turske i Srbije iz januara da organizuju pregovore o tenzijama u BiH.

„Države EU nastavljaju svoj angažman na promociji rešenja političke situacije u Bosni i Hercegovini kroz dijalog, omogućavajući zemlji da se fokusira na konstruktivnu agendu, koja je u skladu sa perspektivom članstva u EU“, odgovorio je Borel.

Borel se u odgovoru oslanja na sličnu prepisku iz aprila 2020. godine, u kojoj je komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji naveo da „Evropska Komisija pažjivo prati primenu međunarodnih obaveza BiH o poštovanju ljudskih prava“ i dodao da Evropska Komisija ne može da reaguje u pojedinačnim slučajevima, ali da će „nastaviti da podseća na međunarodne obaveze koje je preuzela Bosna i Hercegovina, a posebno Ženevsku konvenciju iz 1951. godine“, koja se odnosi na status izbeglica.

Komentari

Vaš komentar