Bošnjački odbornici bojkotovali komemorativnu sednicu za žrtve u Srebrenici

Region 10. jul 202215:39 6 komentara
N1

Odbornici srpske nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica minutom ćutanja su odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u prošlom ratu, dok su bošnjački odbornici bojkotovali komemorativnu sednicu, izuzev Salka Tursunovića, prenosi RTRS.

Sednici nisu prisustvovali odbornici Stranke demokratske akcije i njihovi koalicioni partneri, uz obrazloženje da je poziv za održavanje te sednice potpisao potpredsednik lokalnog parlamenta Miloš Milovanović, umesto predsednika Salka Tursunovića, prenosi RTRS.

Povezane vesti

Srpski odbornici pozvali su organizatore i učesnike obeležavanja stradanja naroda Srebrenice da 11. i 12. jul proteknu u miru, dostojanstvu, međusobnoj toleranciji.

Bojkot sednice na kojoj se odaje počast svim nevino nastradalim bez obzira koje nacionalnosti je sraman čin koji pokazuje da ljudima poput Ćamila Durakovića nije stalo do suživota i pomirenja, već do sukoba, rekao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

„Žao mi je što neki iz nerazumljivih razloga bojkotuju ovakav skup nepoštujući ni svoje ni tuđe žrtve. Ako poštujemo tuđe žrtve možemo očekivati da i drugi poštuju naše“. poručio je Grujičić.

Miloš Milovanović potpredsednik SO Srebrenice kaže da je prekinuta jedna pozitivna praksa nastala još pre 16 godina, od kada svi odbornici zajednički odaju počast nastradalima.

Ova garnitura bošnjačkih odbornika ima za cilj da raspiruje međunacionalnu netrpeljivost, kaže Milovanović.

„Mi smo pokazali da je srpski narod spreman na suživot“, dodao je on.

Nedolazak bošnjačkih odbornika, Branimir Kojić, iz organizacije porodica poginulih, vidi kao težnju da se održi mit o Srebrenici da su na ovim prostorima stradali samo Bošnjaci.

Kojić dodaje da slična situacija preovladava i u pojedinim federalnim medijima koji su postavljanje fotografija ubijenih Srba na magistralnom putu Bratunac- Potočari zlonamerno preneli, uz konstataciju da je reč o nepoznatim licima na slikama.