Bregu: Krajnje je vreme da pristupanje Zapadnog Balkana EU bude u centru pažnje

Region 20. feb 202221:362 komentara
EU, EK, zastave
Izvor: Kenzo Tribouillard/AFP

Evropske integracije i transatlanska saradnja na Zapadnom Balkanu ne treba da budu odvojene, ocenila je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i poručila kako je "krajnje vreme da proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bude u centru pažnje pre nego što postane prekasno", saopšteno je iz RCC.

„To je epicentar budućnosti ovog regiona. Evropska perspektiva je vodilja koja proces saradnje dugoročno čini korisnim za sve. Naš region nije savršen, ali želimo da izvučemo najbolje iz njegove nesavršenosti,“ rekla je Bregu u Minhenu na otvaranju skupa na visokom nivou „Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan“, koji je organizovan zajedno sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom.

Bregu je, kako se navodi u saopštenju, ocenila da se razvojni potencijal regiona može ostvariti „samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju na Zapadnom Balkanu“.

„To je krajnji cilj programa za zajedničko regionalno tržište koji mi u RCC za regionalnu saradnju vodimo. Iako je primetno da u nekim programima nije bilo rezultata, u velikom broju slučajeva to je bila posledica ne tehničke već političke prirode“, naglasila je Bregu.

Ona je navela da Evropska unija „ima svu prednost u regionu“ i da je podržava 62 odsto građana Zapadnog Balkana, a ujedno je i na prvom mestu kao najveći investitor u regionu.

Regionalna ekonomska integracija, po oceni Majlinde Bregu, „nije samostalan proces i biće nepotpuna ako je ne bude pratio poziv za intenziviranje kredibilnog puta za članstvu u EU, kao i postepeno uvođenje evropskih politika, programa i tržišta kao deo procesa pristupanja“, navodi se u saopštenju RCC.

Komentari

Vaš komentar