Brisel posle sastanka EU-Z. Balkan: Rat u Ukrajini proširenje stavio u prvi plan

Region 23. jun 202217:29 > 17:30 24 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Lideri EU i Zapadnog Balkana imali su skoro četvoročasovnu sveobuhvatnu raspravu na sastanku u Briselu, na kojem je, kako se navodi, "jasno i nedvosmisleno ponovljena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i budućnost regiona u EU". Prema rečima neimenovanog zvaničnika EU, "rat u Ukrajini je proširenje EU stavio u prvi plan i centar".

„Prvo, to znači napredovanje u procesu pristupanja. Napretkom kada se radi o reformama, posebno onima koje se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije“, naveo je neimenovani zvaničnik EU.

Povezane vesti

Dodao je da proces integracija treba da bude ojačan, i to tako da se ponude konkretni socio-ekonomski benefiti partnerima na Zapadnom Balkanu već tokom pristupnih pregovora, da se postepeno integrišu u rad EU, kako bi primenili pravne tekovine EU u svakoj oblasti i dovršavanjem procesa vizne liberalizacije za region.

Ukazuje da je od hitne važnosti da se napreduje u bilateralnim i regionalnim sporovima, među kojima je normalizacija odnosa Kosova i Srbije, kroz dijalog Beograda i Prištine, nadogradnja političkog dogovora lidera u BiH od pre nekoliko sedmica u Briseli, kako bi se pomoglo zemlji da napreduje na putu ka EU ka statusu kandidata.

Ističe se i da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu bez odlaganja – „to je apsolutni prioritet“.

„Nastavlja se rad na traženju obostrano prihvatljivog rešenja za preostala bilateralna pitanja između Bugarske i Severne Makedonije, sa osećajem ekstremne hitnosti“, navodi se.

Na sastanku su lideri Zapadnog Balkana razgovarali i o inicijativi evropske političke zajednice za stvaranje političke platforme na kojoj bi učesnici širom evropskog kontinenta mogli da vrše razmenu kao dopunu, a ne alternativu procesu proširenja, dodaje se.

„EU će nastaviti da pruža podršku regionu, uključujući i da mu pomogne da se suoči sa izazovima koji proizilaze iz rata u Ukrajini, na primer povezujući ih sa inicijativama EU za bezbednost hrane i energije, podržavajući ih u jačanju sajber bezbednosti, rešavanju hibridnih pretnji i dezinformacija“, navodi se.

Podseća se da će ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu u ekonomskom oporavku i približavanju EU, za podršku strateškim projektima koji poboljšavaju povezanost i otpornost regiona. Prvi paket od 21 projekta, vredan preko tri milijarde evra, već je pokrenut ranije ove godine.

U Briselu je danas održan sastanak EU i lidera sa Zapadnog Balkana, uoči samita Evropskog saveta, na kojem učestvuju lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica. Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski održali su zajedničku konferenciju za novinare, dok je konferencija za novinare lidera EU otkazana.

Šarl Mišel: Evropskoj uniji treba Zapadni Balkan i obrnuto

Predsednik Evropskog saveta napisao je posle sastanka na Tviteru da „Evropskoj uniji treba Zapadni Balkan i Zapadnom Balkanu treba EU“.

„Snažna podrška ponovnom pokretanju procesa integracija i napretku pristupnog procesa“, napisao je on.

Dodao je da kada se radi o Severnoj Makedoniji, „nastavlja se rad ka brzom pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja“.