Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović – potkopavaju funkcionalnost BiH

Region 11. apr 202214:30 > 16:31 12 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Velika Britanija uvela je sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi, njihovih pokušaja da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine, objavljeno je na sajtu vlade iz Londona.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru britanskog režima sankcija BiH, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

„Britanija veruje da ovaj par namerno potkopava teško izvojevan mir u BiH“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Dodik i Cvijanović, ohrabreni Rusijom, potkopavaju sistem baziran na međunarodnim pravilima, i koriste svoje pozicije za podsticanje secesije RS, što je, kako se ocenjuje, u direktnoj suprotnosti sa ustavom zemlje.

„Milorad Dodik je preduzeo akcije za povlačenje RS iz ključnih državnih institucija, koristeći retoriku podela, opasan i nacionalistički govor, potkopavajući domaći i regionalni mir i ohrabrujući etničku mržnju i poricanje genocida“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, dodaje se, Željka Cvijanović je u oktobru 2021. koristila svoj kabinet da iznese na sto zakon kojim bi RS državne nadležnosti prebacila na entitetski nivo.

„Cvijanović je javno glorifikovala ratne kriminalce i poricala genocid u Srebrenici“, navodi se u saopštenju britanske vlade.

U koordinaciji sa SAD i drugim partnerima, sekretarka spoljnih poslova se nada da će današnje saopštenje ohrabriti druge zemlje da uvedu slične restriktivne mere kojim će se političari pozvati na odgovornost zbog svog destabilišućeg i opasnog ponašanja, ističe se u saopštenju.

„Ova dva političara namerno potkopavaju teško izvojevan mir u BiH. Ohrabreni (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje preti stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti privedeni odgovornosti“, kazala je sekretarka za spoljne poslove Liz Tras.

Ona je dodala da akcije i retorika Dodika i Cvijanović prete da potkopaju 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti, kao i Dejtonski sporazum, kojim su neprijateljstva okončana 1995. godine.

Britanski ambasador u BiH: Sankcije Dodiku i Cvijanović nisu sankcije građanima Republike Srpske

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio da sankcije koje je njegova zemlja uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović nisu sankcije RS niti njenim građanima.

Fild je u video poruci naveo da su sanckije Dodiku i Cvijanović uvedene „zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir BiH“.

„Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. To su sankcije za dve osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama. Nisu sankcije Republici Srpskoj niti njenim građanima“, naveo je britanski ambasador.

Fild je naglasio da je ovo prvi put da se režim sankcija Velike Britanije koristi za BiH.

„Odluka je doneta posle pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija“, istakao je ambasador Velike Britanije u BiH.

U odvojenim vestima možete pročitati šta su o sankcijama rekli Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

On je dalje ocenio da sankcije „nisu čarobni štapić niti rešenje problema“, dodavši da današnja odluka treba da bude „deo šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posledica u BiH, kako za domaće, tako i za međunarodne snage“.

„Izabrani predstavnici moraju pažnju da usmere na rad za dobrobit građana i na to da obezbede podršku demokratskim institucijama, uključujući i održavanje izbora i primenu njihovih rezultata. Velika Britanija će nastaviti da podržava sve one koji deluju odgovorno i u najboljem interesu BiH“, zaključio je Fild.