Broj birača u Crnoj Gori za 1.500 viši u odnosu na spisak za prvi krug izbora

Region 25. mar 202315:11 7 komentara
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Broj birača u biračkom spisku Crne Gore na dan 24. mart 2023. godine je 543.599, dok je broj birača u biračkom spisku po kome su održani prethodni izbori 19. marta 2023. godine 542.154, saopšteno je Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore.

To je razlika od 1.445 birača, što znači da za toliko više birača u biračkom spisku ima 24. marta u odnosu na birački spisak po kome je održan prvi krug izbora za predsednika Crne Gore 19. marta, pišu Vijesti.

POVEZANE VESTI

Na dan 19. mart održan je prvi krug izbora za predsednika Crne Gore. U drugi krug koji će se održati 2. aprila plasirali su se aktuelni predsednik Crne Gore i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Iz MUP su se kako su naveli oglasili povodom Odluke predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, o raspisivanju prevremenih izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, a shodno kojoj ċe se isti održati 11. juna 2023. godine, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku.

Iz MUP su dodali da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od osam do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gde se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od osam do 17 časova.

„Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promenu podataka upisanih u birački spisak. Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može proveriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahteva za promenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtev za promenu adrese može podneti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, piše u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su rekli da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Komentari (7)

Vidi sve komentare