Brojni izazovi pred Šmitom u BiH, Dodik mu poručio da je – nepoželjan

Region 01. avg 202119:1528 komentara

Mandat novog visokog predstavnika Kristijana Šmita zvanično počinje danas, nakon 12-godišnjeg mandata Valentina Incka. Ali, službena primopredaja dužnosti biće održana sutra. A samo nakon prvih nekoliko sati mandata, Šmita je dočekala poruka Milorada Dodika o njegovoj nelegitimnosti. Šmit se, zasad, uzdržava od odgovora.

Iako mu je prva destinacija bila Hercegovina, kristijan Šmit će službeno preuzeti dužnost sutra u Sarajevu. Planiran je prijem, na kojem će se, uz Šmita, obratiti Valentin Incko, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Berger, kao i predsednik Predsedništva BiH Željko Komšić. Za utorak je planiran sastanak s članovima Predsedništva BiH. A upravo jedan od članova Predsedništva Milorad Dodik na samom početku mandata, novom visokom predstavniku poručuje da nije dobrodošao.

„I sad im je neko šapnuo da je red na Srbe. E, to je malo žešći orah. Mislim da ćete polomiti zube. Gospodine Šmit, niste dobrodošli ovde. Vi niste izabrani kao visoki predstavnik, nemate nikakve ingerencije. Republika Srpska nema potrebe, niti će poštovati bilo šta što vi uradite“, poručio je Dodik.

Povezane vesti

A, mi smo pitali građane, šta bi oni poručili novom visokom predstavniku?

„Šta ću mu poručiti, neka ide iz Bosne. Što će nam? Kakve koristi imamo od njega“, kaže jedan Sarajlija.

„Poručio bih da bude pravičan. Jer mi u Bosni želimo samo istinu i pravdu. To je vrlo malo, ali je važno za opstanak Bosne i Hercegovine“, rekao je drugi drugi građanin.

„Ja mislim da će nešto dobro uraditi. Da će smiriti ove tenzije, malo Dodika, malo ove naše. Da se počnu bolje slagati, komunicirati, politički a ne nacionalno“, misli treći anketirani građanin.

A komunikacija je, za sada, jednosmerna, pogotovo iz Republike Spske, nakon nametnutih izmena Krivičnog zakona.

Tako ga na početku mandata dočekuje bojkot srpskih predstavnika i blokada rada državnih institucija.

Iz Veća za sprovođenje mira daju na znanje da visoki predstavnik ima puni legitimitet.

„Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije“, navedeno je u saopštenju.

Rusija bi, sa druge strane, na zgradu OHR-a odavno stavila katanac.

„Kancelariju Visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta Bosne i Hercegovine i insistiramo na bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren“, poručeno je iz ambasade Rusije.

Politički haos kojeg će zateći, novog visokog prestavnika neće uznemiriti, smatra lider SDA Bakir Izetbegović.

„Gospodin Šmit je veoma smiren, i veoma uporan čovek, koliko ga ja znam. I ne bih rekao da će ga ovo nešto posebno zbuniti“, ocenio je on.

Prvi ambasador s kojim se Šmit sastao je američki Erik Nelson, koji je rekao kako se „raduje se efikasnom partnerstvu SAD-a i OHR-a za odgovoran napredak u BiH“.

„Ako želimo povesti BiH u EU i transformisati je u demokratsku zemlju, ne smemo imati čisto etničku orijentaciju“, jedna je od ključnih poruka novog visokog predstavnika uoči dolaska u BiH. Šmit, koji za sebe kaže da je ideja Angele Merkel i da je prijatelj sa američkim predsednikom Bajdenom, poziciju visokog predstavnika preuzeo je od Valentina Incka, koji je na čelu OHR-a bio 12 godina.

Komentari

Vaš komentar