Bugarski premijer Kiril Petkov izgubio parlamentarnu većinu

Region 08. jun 202218:591 komentar
REUTERS/Johanna Geron

Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je da je spreman da vodi državu sa manjinskom vladom, nakon što je njegov koalicioni partner Slavi Trifonov saopštio da se povlači iz vladajuće koalicije.

#related-news_0

Petkov je na čelo vlade došao u decembru prošle godine i krenuo je u otvorenu borbu protiv sistemske korupcije u zemlji, a nakon početka rata u Ukrajini čvrsto je podržao sve odluke NATO saveznika u državi u kojoj su odnosi sa Rusijom duboko ukorenjeni, preneo je Politiko.

Šest meseci po preuzimanju premijerske funkcije, Petkov je izgubio parlamentarnu većinu, jer je lider partije „Postoji takav narod“, bivši pevač Trifonov, odlučio da četvoricu svojih ministara povuče iz vlade.

Trifonov je rekao da je tu odluku doneo zbog neslaganja sa Petkovim oko budžeta, kao i zbog toga što je premijer spreman da ukine veto na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Posle izlaska Trifonova iz vladajuće koalicije, Petkov u parlamentu ima podršku 109 poslanika, a za obezbeđivanje većine neophodan mu je 121 glas.

Preostala dva koaliciona partnera u vladi, Socijalistička partija i antikorupcijska Demokratska partija, saopštili su da ostaju uz premijera.

Petkov je danas izjavio da neće podneti ostavku, jer veruje da će dovoljan broj poslanika partije „Postoji takav narod“ u parlamentu i dalje podržavati vladu, bez obzira na odluku Trifonova.

Analitičari, međutim, smatraju da će se posle izlaska Trifonova iz vlade Bugarska ponovo naći u političkom ćorsokaku, kao prošle godine, kada su parlamentarni izbori održani tri puta.

Komentari

Vaš komentar