Bujar Osmani: Ambasadorki Srbije objašnjeno da rezolucija o Srebrenici nije protiv Srba

Region 17. apr 202416:57 4 komentara
RADOSLAW JOZWIAK / AFP

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je srpska ambasadorka u Skoplju lično obaveštena da kosponzorstvo Rezolucije o zločinu u Srebrenici u UN nije usmereno protiv Srbije i srpskog naroda.

„U Ministarstvu smo juče imali sastanak ambasadorkom Srbije i mi smi jasno kazali svoj stav da ovo nije odnos protiv Srbiji, nije odnos prema srpskom narodu. Ovo je odnos ka jednom zločinu koji je napravljen i za koji su međunarodni sudovi konstatovali da je genocid, a da je negiranje i glorifikacija počinilaca samo produžavanje tog genocida u drugom obliku“, rekao je Osmani novinarima.

Ministar spoljnih poslova Severne Makdonije je rekao da mislii da je „najbolje i za Srbiju da zaleči ovu ranu kao što su to napravilii Nemci, kao što su napravili svi narodi“.

„Ja apsolutno svud gde postoji međunarodna sudska odluka o zločinu protiv čovečnosti, ne pravim odnos prema počiniocima. Sutra možemo mi da budemo žrtva, sutra generacije koje dolaze posle nas mogu da budu žrtve. Zato ne smemo da ostanemo nemi na zločine tog tipa, nego naprotiv, da ih objasnimo posebno pred decom u obrazovnom procesu, da vide što znači zločin protiv čovečnosti, da se nikada ne ponovi”, rekao je Osmani.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je 15. aprila da je Severna Makedonija jedan od kosponzora Rezolucije UN o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja i pozvao Srbiju da je i ona podrži.

Severna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Nemačkom, SAD i drugim zemljama, Rezolucije u UN da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obeležava svake godine“, rekao je tada Osmani i najvio da će ta ;rezolucija biti predstvljena 17. aprila (danas) pred Generalnom skuštinom UN, a da će se glasati 2. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare