Bujar Osmani i Krivokapić razgovarali u Berlinu na neformalnom NATO sastanku

Region 14. maj 202212:50
Kenzo Tribouillard / AFP

Šefovi diplomatija Severne Makedonije i Crne Gore Bujar Osmani i Ranko Krivokapić razgovarali su na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Berlinu o odnosima dve zemlje, evrointegraciji i o ratu u Ukrajini.

#related-news_0

Osmani je istakao zajednički interes Severne Makedonije i Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, saopštilo je severnomakedonsko ministarstvo spoljnih poslova.

„To je proces od regionalnog, pa i šireg interesa, kao i važan input u kreiranju buduće bezbednosne arhitekture i Zapadnog Balkana i Evrope“, rekao je Osmani.

On je rekao da Severna Makedonija i Crna Gora imaju izuzetno dobru i intenzivnu saradnju, ali i razumevanje u pogledu ostvarivanja zajedničkih strateških ciljeva, koji ratom u Ukrajini dobijaju važnu, ako ne i ključnu, bezbednosnu i geopolitičku dimenziju.

Razmenjujući mišljenje o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama, Osmani i Krivokapić su osudili vojnu agresiju Rusije, istakavši da je to flagrantno kršenje osnovnih principa međunarodnog prava, udar na demokratski poredak i ozbiljna pretnja po bezbednost Evrope.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je crnogorskom kolegi čestitao formiranje nove Vlade Crne Gore i njegov izbor za šefa diplomatije i istakao odlično tradicionalno partnerske i prijateljske odnose dve zemlje, izrazivši uverenje da će to partnerstvo nastaviti.

Komentari

Vaš komentar