Vatrogasci se i dalje bore s požarom na slovenačkom Krasu, stigla i pomoć

Region 23. jul 202210:20 > 17:4928 komentara
Gasilci 112.si

Vatrogasci se i danas bore sa požarom velikih razmera na Krasu, koji besni već nekoliko dana. Navodi se da su vatrogasci uspešno zaustavili dalje širenje požara preko Trstelja. Evakuacije stanovnika su otkazane tokom jutra. Meštani Mohorinija poslednji se vraćaju kućama, pošto im se vatra ujutru opasno približila. U Sloveniju su stigla i tri rumunska helikoptera, koji će pomoći u gašenju požara i transportu.

Protekle noći je na terenu bilo oko 800 vatrogasaca, koji su držali liniju fronta požara i gasili manja žarišta, rekao je medijima u subotu Stanko Močnik, vođa vatrogasne jedinice, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana.

U gašenju vatrene stihije uključena je slovenačka vojska, kanader iz Hrvatske i helikopteri Austrije, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Slovenački ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da je na terenu prisutno 136 vojnika i da saradnja i koordinacija idu savršeno. I Srbija je u pomoć Sloveniji poslala dva helikoptera za gašenje požara i 13 pripadnika MUP-a Srbije iz helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije.

Na aerodrom Brnik sleteli su i helikopteri rumunske vojske koji će pomoći u intervenciji.

U gašenju požara iz vazduha biće korištena dva helikoptera „Spartan“, dok će transportni helikopter „Herkules“ biti zadužen za logistiku.

Denis Sadiković/N1

Situacija se smirila na italijanskoj strani Krasa, a prema navodima „Primorskog dnevnika“, meštani Jamelja i Sabličeva mogu da se vrate svojim kućama. Gradonačelnik Doberdoba Fabio Vizintin pojasnio je da je stanje u krematoriju na Kremenjaku pod kontrolom.

Agencija za zaštitu životne sredine na mernim mestima Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana i Kranj zabeležila je povišen nivo čestica PM10 u vazduhu, koje su nastale kao posledica velikih požara na Krasu, te se stanovnicima tih područja savetuje da se pridržavaju uputstava Državnog zavoda za javno zdravstvo. U pojedinim zaseocima na Krasu vatra je došla u neposrednu blizinu objekata, a izgorela je vikendica između Renča i Trstelja i, prema rečima načelnika opštine Renče-Vogrsko Tarika Žigona, ovo je do sada jedina materijalna šteta na objektima.

„U pojedinim zaseocima, kao što su Žigoni i Venišče, vatra je zapravo došla na nekoliko metara od kuća. Nažalost, jedna vikendica, koja se nalazi između Renča i Trstelja, izgorela je, druga je ostala čitava, pa, osim ovog objekta, trenutno ne računamo materijalnu štetu te želimo da tako i ostane“, rekao je Žigon.

Prema njegovim rečima, evakuisano je celo mjesto Renče koje ima oko 2.300 stanovnika. Stanovnicima koji su morali da se evakuišu iz sela u neposrednoj blizini kraške padine obezbeđeni su smeštaj i hrana.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gde bukti požar mogle da počnu da padaju sledeće nedelje, oko utorka, što bi znatno promenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Komentari

Vaš komentar