Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC

Region 17. okt 202113:3715 komentara
Cetinjski manastir
Shutterstock

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala je Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, potvrđeno je medijima iz uprave.

„Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske“, kazao je Televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, uz ocenu da je tako „ispravljena greška“ iz 1996. godine.

Po njegovim rečima, rešenjem iz 1996. Cetinjski manastir je bio svojina Mitropolije, ali je „kompjuterskom greškom“ u bazu podataka, umesto prava na svojinu, unesen pojam korišćenje.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

Vlada Crne Gore je 13. septembra, bez održavanja sednice, odlučila da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upiše na državu Crnu Goru, a ne na Prestonicu Cetinje, kao što je to od 1996. bio slučaj.

Skupština Prestonice Cetinje je ranije protestovala povodom ovakve odluke Vlade i podržala građansku inicijativu, kojom se traži da se Cetinjski manastir „ravnopravno ustupi“ svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, odnosno i sveštenstvu i vernicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Komentari

Vaš komentar