CG Savet: REM da pokrene proceduru, TV Hepi i Pink podstiču mržnju

Region 15. sep 202114:19 > 14:21 3 komentara
REM Logo
N1/arhiva

Savet Agencije za elektronske medije zatražio je od Regulatornog tela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa TV Hepi, Pink M, Pink Plus i Pink sa sedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda iz Konvencije o prekograničnoj televiziji i Direktive o AVM uslugama i preduzme mere.

Kako je prenela RTCG, procedura se pokreće jer je Savet Agencije uočio da ti emiteri nedvosmisleno i u kontinuitetu emituju sadržaje koji podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust – septembar), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Saveta Agencije dodaju da su uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih navedenim međunarodnim dokumentima, pozvali Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u roku od 15 dana.

Ukoliko se i nakon isteka tog roka nastavi kršenje standarda, iz Saveta Agencije navode da će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare