Čime se bavio Juroslav Buljubašić, jedan od najbogatijih Hrvata

Region 08. jun 202321:02 8 komentara
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Juroslav Buljubašić, poznati splitski preduzetnik i jedan od najbogatijih Hrvata, preminuo je u 64. godini.

Iako je sklonost prema biznisu pokazivao još kao dete, prodajući sladoled, u ozbiljniji posao krenuo je devedesetih godina 20. veka, kada je 1993. putničkim brodovima povezao Split i Ankonu.

Kasnije su došli veći brodovi, koji su plovili na prekookeanskim rutama.

Povezane vesti

Imao je dva hotela, putničku agenciju, bio je osnivač Splitsko-dalmatinske banke. Bio je jedan od najvećih hrvatskih privatnih brodara, piše Jutarnji list.

Ranije je, još kao mladić, 1981. godine sa još petoro kolega pokrenuo sopstvenu kompaniju za montiranje telefonskih centrala. Bili su konkurentni, jer im je cena bila niža od državnog monopoliste PTT-a.

Dve godine kasnije, osnovao je „ugovornu organizaciju udruženog rada“. Spojio je prvi faks na ovim prostorima, prvi je počeo posao sa satelitskim antenama.

U splitskom brodogradilištu radili su akustiku, elektroniku i protivpožarne sisteme na dva, po njegovom mišljenju, najlepša broda koja su ikada izašla iz splitskog škvera – Amorelli i Isabelli.

Juroslav Buljubašić je još 2008. godine kod kompanije Virgin Galactic Ričarda Brensona rezervisao kartu za komercijalni svemirski let. Kompanija Ričarda Brensona do smrti ga, ipak, nije odvela na izlet do „ivice svemira“, ali je zato splitski preduzetnik dobio pesmu na tu temu.

Bio je i počasni konzul Republike Čile u Hrvatskoj i istaknuti član Hrvatskog udruženja poslodavaca. Poznato je da je bio u dobrim odnosima sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kao i bivšim glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

„Napisaću knjigu o celom ovom periodu kroz koji sam prošao – od socijalizma do divljeg kapitalizma. U njoj ću opisati i analizirati što je sve vredelo tamo (u Jugoslaviji), a šta ovde (u samostalnoj kapitalističkoj Hrvatskoj). Sve ću to staviti na vagu, pa neka svi vide… Biće to zanimljivo štivo, sve ću to izanalizirati na osnovu sopstvenog iskustva, koje nije zanemarljivo“, ispričao je Buljubašić 2017. kolumnisti Globusa u velikoj životnoj ispovesti.

Tada je rekao da će se vratiti Bogu, jer sa njime nije ostao u lošim odnosima još iz detinjstva, ali da za to „još ima vremena“.