Cipras stigao u Strumicu pa sa Zaevom evocirao uspomene

Region 02. okt 202321:08 1 komentar
Robert ATANASOVSKI / AFP

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras doputovao je u Strumicu u posetu bivšem premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu. Zaev je dolazak Ciprasa u njegovo rodno mesto objavio na Fejsbuku uz zajedničku fotografiju u jednom strumičkom restoranu.

„Dobrodošlica u Strumicu drugu Aleksisu Ciprasu, koji mi je danas u privatnoj poseti. Podsećamo se na naše zajedničke napore i doprinose miru i stabilnosti na Balkanu i razgovaramo o izazovima sa kojima se region danas suočava“, napisao je Zaev.

Istakao je da mu je posebna čast što se prijateljstvo Severne Makedonije i Grčke i njegovo prijateljstvo sa Aleksisom pretvorilo u trajne i dragocene vrednosti. U vreme kada su bivši lider SDSM Zaev i doskorašnji lider Sirize Cipras bili premijeri, te dve susedne zemlje su potpisale Prespanski sporazum, a njih dvojica od tada održavaju prijateljske odnose.

Na prošlogodišnjem kongresu Sirize, kada ju je vodio Cipras, Zaev se obratio prisutnima.

Cipras se nedavno povukao sa čela Sirize, posle lošeg rezultata na parlamentarnim izborima, dok je Zaev premijersku i lidersku funciju u stranci napustio nakon neupeha njegove stranke na lokalnim izborima, koji su održani u oktobru 2021.