Član HDZ-a novinaru: Ja bih više voleo da i tebe siluju! I da ne snose posledice

Region 17. okt 202215:32 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL (arhivska fotografija)

Bivši narodni poslanik i član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Stevo Culej, sadašnji predsednik Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, u petak je rekao novinaru Index.hr Gordanu Duhačeku da bi želeo da je novinar silovan, saopštila je SafeJournalist mreža.

To se dogodilo nakon što je Viši krivični sud bivšem HDZ-ovom načelniku Opštine Lasinja Željku Prigorcu smanjio kaznu za silovanje sa dve godine zatvora na godinu i šest meseci, jer je, prema odluci suda, „uvaženi branitelj“, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost.

Novinar Gordan Duhaček sa portala Indek.hr nazvao je Culeja, predstavio se i zatražio komentar, a Culej mu je, pored raznih uvreda, rekao i: „Znaš zbog čega mi je žao? Ja bih više voleo da i tebe siluju! (smeh) I da ne snose posledice“ i dodao „zapiši i to“, prenosi Safejournalist mreža.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko smatra da je ovo je jedan u nizu primera koji pokazuju u kakvom okruženju rade novinarke i novinari, a to je jedno neprijateljsko okruženje, na koje HND upozorava godinama unazad. „Tražimo od vladajuće HDZ da reaguje na ovakve neprihvatljive izjave svog člana. Takođe, HND traži od institucija da reaguju, jer je ćutanje institucija dodatni motiv pojedincima za dalje neprijateljsko delovanje prema novinarkama i novinarima“,  naglasio je Zovko, prenosi SJ.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND u osudi ovakvog postupanja bivših državnih zvaničnika prema novinarima. SafeJournalists pozivaju nadležne organe u Hrvatskoj da reaguju i pokažu da su ovakvi istupi nedopustivi u javnom prostoru.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, zaključuje se u saopštenju SJ.