Čović: Šmit da poništi sve odluke svojih prethodnika

Region 29. jul 202216:562 komentara
Srna

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je u Mostaru da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit treba da poništi sve odluke koje su doneli njegovi prethodnici.

„Smatram da bi Visoki predstavnik trebalo da donese odluku kojom poništava sve odluke prethodnih visokih predstavnika, jer su grubo narušili normalno funkcionisanje dejtonske BiH, od prvog do poslednjeg“, kazao je Čović novinarima posle sednice Predsedništva HNS.

Pročitajte još

Čović je rekao da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ima „vrlo jasan zadatak u BiH, poštovanje i sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a nikako menjanje odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti ili legitimnom predstavljanju naroda“.

„To bi trebalo da rade institucije, a sve drugo što mislim zadržaću za sebe“, naveo je lider HDZ BiH.

Čović je rekao i da „ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što hrvatski narod ima u Bosni i Hercegovini“, navodeći da će Hrvati u BiH „svim pravnim i političkim sredstvima štititi svoju ustavnu ravnopravnost i konstitutivnost“ i da će insistirati na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda u izvršnim i zakonodavnim organima na svim nivoima vlasti.

„To želimo da sprovedemo do kraja i na adekvatan način ćemo znati da pošaljemo poruku javnosti BiH, ali i međunarodnoj zajednici, da samo oni koji grade BiH žele njen evropski put i koji samo na taj način, mirnim putem, žele da rešavaju pitanja u BiH, bez zamki i radikalizacije“, naveo je Čović.

Upitan da li je moguće u skorije vreme postići dogovor o dodatnim izmenama Izbornog zakona i ustavnim promenama u Federaciji BiH, da bi bilo izbegnuto njihovo nametanje od Šmita, koje je najavljeno, Čović je odbacio tu mogućnost, ali je ukazao da je HNS otvoren za pregovore.

„Imali smo dovoljno prostora od potpisanog sporazuma u Mostaru, dve godine. Jasno smo čuli predstavnike bošnjačkog naroda u Sarajevu ovih dana kako su imali taktike da se ništa ne bi dogodilo i ako sada neko očekuje da se nešto napravi u ovih mesec dana, mislim da je to nesprovodivo, ali mi smo otvoreni po pitanju daljih razgovora“, kazao je Čović.

Naveo je da za par dana počinje avgust, mesec u kojem neće biti zasedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i dodao da to znači da bilo koji dogovor, čak i ako bi bio postignut, ne bi mogao da bude sproveden.

Osvrćući se na radikalizaciju stanja u BiH, nakon što su mediji objavili da će izmene Izbornog zakona biti nametnute, Čović je rekao da „ulica ne može rešavati probleme, ni u BiH ni kada je u pitanju hrvatski narod“.

„To je vrlo jasna poruka onima koji su ušli u blato rasizma, podela, pretnji i mržnje. U tom blatu želimo da zadržimo sve govornike, koji su pripremali i organizovali proteste, kao i sve one koji se nisu ogradili od svega toga. Želim im da ostanu u tom blatu mržnje, a vi to zovite činom naivnosti ili hrišćanstva s moje strane ili bilo čega drugog, ja ću to prihvatiti razumno“, kazao je.

Političke stranke iz Sarajeva, koje sebe nazivaju „probosanskim“, organizovale su proteste ove nedelje ispred zgrade OHR, povodom najave da će Šmit nametnuti odluku o izmenama Izbornog zakona, a pojedini bošnjački političari i javne ličnosti govorili su tih dana o mogućnosti novog rata u BiH.

Komentari

Vaš komentar