Crna Gora pooštrava uslove za ulazak u zemlju

Region 10. sep 202112:07 > 14:50 4 komentara
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
N1

Crnogorska vlada je pooštrila uslove za ulazak u zemlju zbog pogoršanja epidemiološke situacije, tako da će i crnogorski državljani i stranci od 14. septembra moći da uđu u tu državu samo ukoliko ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova.

Uslovi su da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dve doze, odnosno od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi, negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan stariji više od 14 dana, a manje od 180 dana, kao i negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

„Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice“, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina – i crnogorski državljani i stranci.

Do sada je ulazak iz zemalja regiona bio slobodan, bez ikakvih ograničenja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je rekao da više od trećine trenutno obolelih čine građani od 20 do 39 godina starosti.

„Nažalost, upravo oni koji su najčešći prenosioci virusa najmanje su vakcinisani – odziv je od 20 do 30 odsto u tim kategorijama, pa ispaštaju stariji od njih – u porodicama, radnom okruženju…“ , kazao je on.

Prema podacima koje institut dobija od bolnica, 86,5 odsto preminulih od korona virusa od 4. maja do danas, bile su nevakcinisane osobe, naveo je Galić.

Ministarstvo zdravlja, kako je saopšteno, podnelo je Upravi policije prijavu zbog sumnje u falsifikovanje potvrda o vakcinaciji.

„Za to smo dostavili konkretne primere. Anonimna je prijava i za jednu znamo da je otvoren sajt na osnovu kojeg su zapravo zloupotrebljavane potvrde. Očekujemo brzo delovanje naše policije“, rekla je ministarka Borovinić Bojović i navela da su imali anonimnu prijavu i o izdavanju lažnih negativnih PCR testova, što su takođe prijavili policiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare