Crna Gora ukida Specijalno tužilaštvo?

Region 03. feb 202111:161 komentar
Izvor: N1

Nova crnogorska vlast planira da ukine Specijalno državno tužilaštvo čime bi specijalni tužilac Milivoje Katnić i ostali tužioci iz tog odeljenja bili neraspoređeni, pišu podgorički mediji.

Predlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđa se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u predlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vlast donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su se usvajali tako bitni zakoni.

Njegovo usvajanje planirano je po hitnom postupku za vanrednu sednicu 18. februara.

Specijalni tužilac Saša Čađenović izjavio je za Radioteleviziju Crne Gore (RTCG) da bi prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usled ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva, mogao nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.

Komentarišući inicijativu za izmenu tužilačkih zakona, prema kojim bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, a formiralo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Čađenović je za RTCG rekao da bi bilo kakav prekid u radu tužilaca bio katastrofalan potez.

Kako piše Pobjeda, u Specijalnom tužilaštvu u proceduri je 65 optužnica kojima je obuhvaćeno više od 450 osoba, a procenjena šteta za budžet je više stotina miliona evra.

Smenu Katnića traži Demokratski front (DF) od kojeg zavisi opstanak Vlade. Katnić je protiv lidera DF Milana Kneževića i Andrije Mandića podigao optužnicu u slučaju pokušaja terorizma i oni su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora. Čeka se odluka Apelacionog suda.

Lideri DF su po nalogu Katnića prethodnih godina hapšeni u još nekoliko slučajeva.

Komentari

Vaš komentar