Crnogorska opozicija i diplomata Ukrajine osudili izjavu mitropolita Joanikija

Region 15. mar 202207:00 37 komentara
Savo Prelevic/AFP

Otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka osudila je izjavu mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija povodom rata u Ukrajini dok je opozicija u Crnoj Gori istakla da mitropolit ocenom da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina" - poziva na rat.

„Mogu lično mitropolitu Joanikiju doneti slike i snimke tih gradova koji su gađani, slike ubijene dece, hiljade ubijenih ukrajinskih civila, od ruskih snaga. Mislim da se on oslanja na ruske propagandne kanale, pa na osnovu njih i ima svoje zaključke o situaciji u Ukrajini. Ali situacija nije takva da Rusija štiti pravoslavce. Pravoslavni Rusi ubijaju pravoslavne Ukrajince, koje nazivaju ‘svojom braćom'“, kazala je Fijalka za podgorički radio Antena M.

Pročitajte još:

Deo crnogorske javnosti ocenio je opasnom poruku mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina.

U najjačoj opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju da Joanikije priziva rat u Crnu Goru.

„Mitropolite, podele u Crnoj Gori stvorila je velikosrpska politika i crkva koju predstavljate. Govoreći kako je Crna Gora projektovana da bude ‘mala Ukrajina’, a podržavajući Putina, prizivate rat u našu državu“, navela je funkcionerka DPS-a Nela Savković Vukčević.

Mitropolit Joanikije izjavio je da su „događaji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se bilo ukorenilo“ kao i da je Crna Gora projektovana da bude „mala Ukrajina“, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

„Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, pre svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, medjusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina“, istakao je Joanikije.

Do poslednje izjave, mitropolit Joanikije je pozivao na mir i prestanak rata, ne zauzimajući stranu u sukobu. Ipak organizacije bliske SPC u Nikšiću i Podgorici organizovale skupove podrške Rusiji i Putinu, kome su sa poslednjeg poručili da u Ukrajini „odradi posao do kraja i uništi NATO“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare