Crnogorska poslanica: Pretresli me na aerodromu u Beogradu, neće me pokolebati

Region 03. jul 202114:02 > 14:09 komentara
Savo Prelević / AFP

Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković, ocenila je da to što je na ulasku u Srbiju, na beogradskom aerodromu, doživela neprijatnosti i što su je pretresali, govori da u Srbiju "nisu dobrodošli oni koji dele civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrednosti".

„Neverovatno je koliko zvanična vlast u Srbiji nanosi štetu samom srpskom narodu namećući mu svest o kolektivnoj odgovornosti, iako se Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, u stvari individualizuje krivica za taj zločin. Što znači da za genocid u Srebrenici nije kriv srpski narod, već pojedinci, što je dokazano i presudama Haškog tribunala“, kazala je Draginja Vuksanović Stanković za vojvođanski portal Autonomija (autonomija.info).

Pošto je Skupština Crne Gore juna usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da će onima koji su glasali za tu rezoluciju biti zabranjen ulazak u Srbiju.

Uprkos tome što je imala diplomatski pasoš, policija je Draginju Vuksanović Stanković zadržala duže od sata, pretresla ju je, kao i njen kofer, torbu, novčanik.

Ona je za Autonomiju kazala da je to neće ni pokolebati, ni obeshrabriti da se i dalje bavim svojim poslom i zalaže za civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrednosti, jer – dodala je – samo na tim temeljima Crna Gora može ući u Evropsku uniju i postati njena uvažena i poštovana članica.

„Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju, zemlju koju volim, u kojoj je rođena moja majka i živi moja ujčevina. Uvek ću služiti svome narodu i Crnoj Gori, a nikada neću biti vazal niti zvanične Srbije, niti bilo koje druge države“, poručila je Draginja Vuksanović Stanković.

Dodala je da srpski narod sa zločincima ne izjednačavaju oni koji su u Podgorici glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nego to rade upravo oni koji skandiraju da je Ratko Mladić heroj.

Ona je, kao „prevaru i neistinu“, okarakterisala izjave predsednika Srbije Aleksandara Vučića da u Crnoj Gori postoje dva ravnopravna nacionalizma – crnogorski i srpski.

Zbog „crnogorskog nacionalizma“ nije nikad kapnula ni jedna suza

„To je prevara i neistina ravna onoj da je Nemačka ušla u rat sa Britanijom i Francuskom zato što su joj one nametnule rat. Ne može postojati crnogorski nacionalizam, ako je njegova osnova multietničko društvo, antifašizam i evropska ideja. Takav nacionalizam ne postoji nigde na svetu. I da budem iskrena i do kraja otvorena, zbog ‘crnogorskog nacionalizma’ nije nikad kapnula ni jedna suza. Rezultat srpskog i drugih agresivnih velikodržavnih nacionalizama i politike velikodržavlja su stotine hiljada grobova i milioni raseljenih za samo četiri godine od 1991“, navela je Draginja Vuksanović Stanković.

Podsetila je i na nedavnu izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina, kada je govorio o opasnosti od sukoba u Ukrajini, da „neće dozvoliti još jednu Srebrenicu u Evropi“.

„Ako to nacionalistima nije jasan pokazatelj šta celi svet misli o njihovom projektu, onda će morati dobro da razmisle pre nego što idući put povuku slične paralele“, ocenila je Draginja Vuksanović Stanković.

Dodala je da je Crna Gora uspešno savladala prvi nalet „velikosrpskog nacionalizma“ i dodala da je sigurna da će sledeće „nasrtaje“ savladati lakše, ali je ocenila da je za to potrebna mobilizacija ukupnog gradjanskog potencijala Crne Gore.

„I međunarodne okolnosti i neke promene na tom planu idu značajno u korist gradjanskim snagama u Crnoj Gori, ali i regionu, dok s druge strane obeshrabruju nacionaliste i protagoniste velikodržavlja koji bi se opet igrali malo sukoba i ‘ćeranja’ na ovim prostorima. No pasaran!“, poručila je Draginja Vuksanović Stanković.

Ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva „glavni katalizator i inspirator“ politike „velikosprskog nacionalizma“.

„A ta politika je u kombinaciji sa istorijskim revizionizmom pogubna za region u celini, a time i za srpski narod. Tragično je što nikakve pouke nisu izvučene iz destrukcije s kraja prošlog veka“, kazala je ona.