Crnogorska Vlada odbila donaciju 10.000 kineskih vakcina

Region 26. jan 202117:20 3 komentara
sinofarm vakcina kineska koronavirus
Khalil MAZRAAWI / AFP

Crnogorska Vlada odbila je donaciju od 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa, a opozicija je odluku Vlade nazvala politički motivisanom.

U Crnoj Gori još nije počela vakcinacija protiv koronavirusa.

Vlada je, kako je saopšteno, odbila Statisovu donaciju, jer je „dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine“.

„Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahteva dodatno proveravanje, odnosno poseban oprez“, kazala je ministrka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Pročitajte i:

Svetska zdravstvena organizacija, kako je istakla, upozorila je da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.

„Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se, upravo zbog toga što želimo da ona bude proverena, kvalitetna, opredelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“, rekla je ona.

Statis je ponudio donaciju od 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, a javnost je o tome obavestio predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Opozicione partije tvrde da je Vlada odbila Statisovu donaciju iz političkih razloga, posebno jer je od Srbije tražila pomoć u nabavci vakcina. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u nedelju da mu se povodom pomoći za vakcine javila i „ministarka Crne Gore“.

Ministarka je ponovila da bi vakcinacija u Crnoj Gori mogla da počne početkom februara. Ona je rekla da su potpisali ugovor sa Sinofarmom o 150.000 vakcina, da će dobiti 50.000 doza ruske vakcine, kao i da je potpisan ugovor o nabavci vakcine Fajzer/BioNTek.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (3)

Vidi sve komentare