Crnogorski šef diplomatije: Ne plašim se srpskog sveta, ali se plašim polusveta

Region 11. nov 202122:09 > 22:11 komentara
N1

Ministar inostranih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da se ne plaši ni "srpskog sveta, ni od hrvatskog, bosanskog i crnogorskog sveta" i dodao da je predsednik Milo Đukanović kada je otvarao svoje privatne kompanije zloupotrebio diplomatski pasoš.

Radulović je, odgovarajući na pitanje kolika je opasnost od „srpskog sveta“ kazao da ukoliko bi se radilo o kulturnoj, jezičkoj saradnji, nema ništa protiv.

„U slučaju menjanja granica – zaista sam, kao i cela vlada, protiv toga“, rekao je on u intervju za TV Vijesti.

On je dodao da se „uvijek plaši polusveta“.

„Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci se lako dogovore. Ovo je ono moje, u što ja ne želim da ti ulaziš. Ovo je tvoje u što ja ne želim da diram. Hajde da nađemo zajednički dogovor povodom ovoga“, naveo je on.

Crna Gora i Srbija „kad se vole, vole se javno“, kao i kada su u neskladu, kazao je ministar.

„Svakako je da postoji interesi nekih političkih grupacija u Srbiji da kroz određene strukture imaju specifičan status u Crnoj Gori. Crna Gora je država svih njenih građana, ima 30 odsto Srba. Crna Gora mora da razgovara sa svima i da bude u miru sa svima okolo radi mira u sebi“, rekao je Radulović.

Upitan za izjavu američke ambasadorke, koja je pomenula „religijske zastupnike ruskog uticaja“ i ko bi to mogao biti, Radulović je kazao da postoje politički predstavnici u parlamentu koji sebe deklarišu ekstremnim rusofilima i zalažu se za bližu zajednicu sa Rusjiom i izlazak iz NATO-a.

„Verujem da je, govoreći o tim predstavnicima, mislila upravo na te struje“, rekao je on.

Radulović je kazao da međunarodni partneri prepoznaju da postoje hibridne pretnje od strane trećih sila koje imaju svoj interes u Crnoj Gori. Na pitanje kako se ostvaruje uticaj Rusije, kazao je da se radi o uticaju kroz određene medijske kuće.

Radulović je kazao da je suštinska poruka posete američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara nešto na čemu vlada radi – podrška prozapadnom kursu zemlje.

„Drago mi je da je gospodin Eskobar tu jer verujem da je porukama koje je preneo, a koje su podrške evroatlantskom putu zemlje, pomogao da potpuno eliminišemo tvrdnje nekih partija da Vlada ne prati evropski kurs i da nije pouzdan saveznik“, rekao je Radulović.

Đukanović zloupotrebio diplomatski pasoš

Ministar je, komentarišući slučaj Pandora papira, rekao da je predsednik Milo Đukanović imao pravo na diplomatski pasoš.

„Međutim, čini mi se da član 8 Zakona o putnim ispravama govori da na diplomatski pasoš ima pravo nosilac državne funkcije radi obavljanja državnog posla. Nije mi logično koji je to državni posao otvaranje privatnog trasta“, rekao je on.

Rekao je da bi voleo da se Đukanović ili njegov kabinet oglase tim povodom kako bi pojasnili situaciju.

„Smatram da je diplomatski pasoš zloupotrebljen“, kazao je on.