Crnogorsko ministarstvo analiziralo Otvoreni Balkan: Nema mapu puta, strategiju

Region 26. nov 202212:364 komentara
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, sednica skupštine crne gore
Izvor: N1

Crnogorsko Ministarstvo za evropske poslove izradilo je "Analizu o prednostima i manama učešće Crne Gore u inicijativi Otvoreni Balkan" i ocenilo da projekat nema mapu puta, strategiju, institucionalni okvir, niti ugovor koji koji garantuje ravnopravan odnos i položaj država koje u njemu učestvuju, navodi portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Prema pisanjima crnogorskih medija, nezadovoljni zbog kritika na račun ove inicijative u kabinetu premijera Dritana Abazovića, analiza je na inicijativu ministra pravde skinuta sa dnevnog reda sednice Vlade, a veruje se da je to bila „kap koja je prelila čašu“ i neposredni povod za ostavku Jovane Marović, ministarke za evropske poslove i potpredsednice URA Dritana Abazovića, navodi EWB.

Posebno burne reakcije usledile su zbog činjenice da je sa sajta Vlade i Ministarstva za evropske poslove skinuta analiza, a još nije poznato na čiju inicijativu je to učinjeno. Analiza polazi od uverenja da je pristupanje Crne Gore cilj Evropskoj uniji primaran državni cilj, te kroz tu prizmu sagledava potencijalno pridruživanje regionalnim inicijativama poput Otvorenog Balkana.

„Incijativa Otvoreni Balkan je postavljena na ambicioznoj agendi stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta po uzoru na jedinstveno tržište EU i u izvesnoj meri se podudara sa postojećim regionalnim okvirom za saradnju koji je uspostavljen Berlinskim procesom“, navodi se u dokumentu u koji je European Western Balkans imao uvid.

Naglašava se da projekat nema mapu puta, strategiju, institucionalni okvir, niti ugovor koji uspostavlja a koji garantuje ravnopravan odnos i položaj država koje u njemu učestvuju. Dodaje se da projekta nema ni metodologiju koja bi pomogla u merenju uspeha, niti bilo kakav nadzorni administrativno-tehnički organ koji bi vršio neophodne evaluacije i predlagao mere.

„Izvori informacija o sprovođenju projekata su ograničeni, a tekst nekih sporazuma nije ni dostpan, ne postoji jedinstvena internet stranica koja bi pružila sve neophodne informacije, pa i ovo ukazuje na problem transparentnosti procesa“, navodi se u analizi koje su izradili ekspreti Ministarstva za evropske poslove.

Podseća se da je Srbija ratifikovala pet sporazuma, dok Albanija i Severna Makedonija nisu ratifikovale niti jedan, „te je još rano govoriti o bilo kakvim rezultatima inicijative Otvoreni Balkan“. I sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje je najveći iskorak u odnosu na ostale regionalne inicijative, ali analiza podseća da je do sada samo Srbija izvršila ratifikaciju akata iz Otvorenog Balkana.

Potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku i ministarka evropskih poslova Jovana Marović podnela je u petak ostavku na te funkcije, kao i na angažman u Građanskom pokretu URA.

Komentari

Vaš komentar