Crnogorsko ministarstvo: Zabrinjavajuća retorika iz Srbije protiv premijera

Region 02. jun 202116:4120 komentara
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
Izvor: N1

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore ukazalo je na "zabrinjavajuću retoriku i medijske navode koji su usmereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i Vlade".

„U tome je učestvovao sam državni vrh Republike Srbije, koristeći neprimeren rečnik poput ‘mlakonja’, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS-a, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva. Zdravko Krivokapić je ne samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da „nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govore o svojstvima ljudi koji ga napadaju“.

„A da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU“, navodi se u saopštenju.

Nedopustiv je, navode, paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi.

„Tim pre što u proteklih šest meseci, ni ova Vlada (Crne Gore), ni ovaj premijer (Krivokapić) nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka preneta je želja za unapredjenje odnosa sa Srbijom“, podsetilo je Ministarstvo.

Crna Gora, piše Ministarstvo, pripada svim njenim gradjanima i svi su jednako konstitutivni, „jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao deo sebe u Crnu Goru“.

„Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih gradjana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo „prisvajanje“ 30 odsto naših građana neprimereno i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države“, piše u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar