Cvijanović: Za vladajuću koaliciju u RS neprihvatljiv način imenovanja Šmita

Region 28. maj 202112:32 > 20:14 komentara

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Banjaluci da je neprihvatljiv način na koji je imenovan novi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Cvijanović je, posle sastanka sa predsednicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, istakla da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Prema njenim rečima, strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da budu saglasne o imenovanju Visokog predstavnika, a da se ono potom potvrđuje u Savetu bezbednosti UN.

Povezane vesti

„Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim (prvi Visoki predstavnik Karl Bilt), sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedoslednost i licemerje međunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka“, kazala je predsednica RS.

Cvijanović je navela da će sutra na sastanak pozvati predstavnike opozicionih političkih stranaka, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

„Razumemo da je Valentin Incko ovde godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog Visokog predstavnika treba da zaobidju jasno propisane procedure“, istakla je ona.

Sastanku u Palati republike prisustvovali su predsednici SNSD Milorad Dodik, DEMOS Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac i Siniša Vidović u ime Ujedinjene Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je juče ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH i na njegovo mesto imenovao Nemca Kristijana Šmita.

Rusija, koja je članica UO PIK, bila je protiv te odluke, navodeći da Šmit neće imati legitimitet ako njegovo imenovanje ne potvrdi Savet bezbednosti UN.

Vlast u RS smatra da i entiteti moraju dati suglasnost na imenovanje Visokog predstavnika u BiH, jer su, kako navode, entiteti potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, kojim se definišu ovlašćenja Visokog predstavnika u BiH.