„Da je Čak Noris lekar i on bi napustio Hrvatsku“: Protest lekara u Zagrebu

Region 18. mar 202314:075 komentara
N1

Više od hiljadu lekara iz cele Hrvatske protestovalo je u Zagrebu protiv vladine zdravstvene politike i pozvalo premijera Andreja Plenkovića da spase hrvatsko zdravstvo.

Obučeni u bele radne mantile, naoružani zviždaljkama i brojnim transparentima, okupljeni su prošli centralnim gradskim ulicama do Markovog trga gde su sedišta vlade i sabora. Tamo je održan glavni deo skupa s kojeg su poručili da prekidaju višegodišnje ćutanje jer se pred njihovim očima zdravstveni sistem raspada.

Prema procenama organizatora, okupilo se oko 1.500 lekara iz cele Hrvatske. Oni su nosili brojne transparente, među kojima su se isticali „Rane nastale zbog nerada lekari ne mogu sanirati“, „Umoran lekar, opasnost za pacijente“, „65+ spas za zdravstvo“, „Ako nas neće Hrvatska, ima ko hoće“, „Nema odmora dok traje obmana“ i „Da je Chuck Norris lekar i on bi napustio Hrvatsku“.

U svojim govorima organizatori protesta su iskazali nezadovoljstvo statusom lekara, njihovim platama i lošim stanjem u zdravstvenom sistemu. Ukazali su na odlazak mladih lakara iz zemlje, brojne prekovremene sate, nedostatak opreme i lošu pokrivenosti zemlje lekarskim timovima i ordinacijama. Posebno su kritikovali ministra zdravstva Vilija Beroša.

Skup pod geslom „S.O.S. za hrvatsko zdravstvo“ organizovali su Hrvatski lekarski sindikat, Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara, Koordinacije hrvatske porodične medicine i Inicijativa mladih lekara Hrvatske, posle ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo lekara u javnom zdravstvu i spremnost na štrajk.“Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo“, rekla je na skupu predsednica Hrvatskog lekarskog sindikata Renata Čulinović Čaić pozdravljena povicima odobravanja.

N1 Zagreb

Ona je rekla da skup protest nije uperen ni protiv koga i da ih ne zanimaju stranke, ideologije i politika.

Na tvrdnje da lekari već imaju visoke plate, ona je rekla da za razliku od političara, lekari svoje plate zarade nekoliko puta mesečno.

Predsednica Koordinacije hrvatske porodične medicine Nataša Ban Toskić upozorila je da će milioni građana uskoro ostati bez porodičnog lekara jer veliki broj njih ima iznad 60 godina i plaćeni su najmanje. Ona je kazala da ministra ne zanimaju problemi lekara, a premijeru je poručila da je „nešto trulo u sistemu“ i da im je toga dosta.

Organizatori protesta lekara su uoči protesta, među ostalim, naveli da svaki treći mladi lekar napušta zemlju, da u više od 50 opština nema lečnika primarne zdravstvene zaštite, a da u zdravstvenom sistemu nedostaje 2.000 lekara i 4.000 medicinskih sestara.

Strukovne organizacije su upozorile da je svaki treći lekar stariji od 50 godina i da pacijenti na pojedine dijagnostičke preglede čekaju i po dve godine. Ističući da se njihovi problem ne rešavaju već godinama, smatraju da su njihovi zahtevi prevazišli nivo ministarstva i zato se obraćaju direktno premijeru Andreju Plenkoviću.

Do protesta je došlo dan pošto je u Saboru donet zdravstveni zakon koji će, prema najavama ministra Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sistema.

On je uoči protesta kritikovao organizatore okupljanja ocenivši da skup neće doneti boljitak. On je u otvorenom pismu, među ostalim, naveo da lekarska primanja, koja ne čine samo plate i koeficijenti, „donose većini lekara izdašne iznose na mesečnom nivou i to ne samo za hrvatske već i za uslove razvijenijih država“.

N1 Zagreb

On je upitao je li pravi motiv protesta želja Hrvatske lekarske komore da proširi svoja ovlašćenja na odobravanje lekarskih specijalizacija, a ne deklarisana borba za materijalna prava lekara.

Takođe im je poručio da smanje svoju članarinu u Komori ako im je stvarno stalo do materijalnih prava optužujući ih da su u vreme pandemije stajali sa strane i kritikovali protivepidemijske mere vlade.

Komentari

Vaš komentar