Da li je moguća Đukanovićeva smena bez odluke Ustavnog suda?

Region 23. sep 202219:24 5 komentara

Parlamentarna većina u Crnoj Gori podnela je inicijativu predsednici Skupštine za smenu predsednika države Mila Đukanovića. Pitanje je ipak da li je to moguće bez odluke Ustavnog suda koji još uvek nije formiran. Analitičari smatraju da različita tumačenja i konfuzija koja postoji u javnosti služi kao prostor za prikupljanje političkih poena za lokalne, ali i parlamentarne izbore koji su sve izvesniji.

Udarom na ustav predsednik Crne Gore izvršio je i državni udar, smatraju u Demokratskom frontu na čiju inicijativu je prikupljen 41 potpis poslanika. Milu Đukanoviću zameraju da pokušava da zaustavi izbor nove vlade, da nije pozvao na konsultacije sve parlamentarne stranke, te izostavio čak i Demos, partiju Miodraga Lekića kojeg je nova većina predložila za mandatara za sastav Vlade Crne Gore.

Pročitajte još

Parlament je majka svih vlasti i ne treba sumnjati da će skupština Mila Đukanovića razrešiti dužnosti, objašnjava Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta.

„I ja se nadam da će vrlo brzo da se obavi i taj posao koji, rekao bih, željno isčekuje ogromna većina građana Crne Gore, da najzad, posle 30 godina skinemo sa grbače naroda i sa grbače Crne Gore poslednjeg diktatora u Evropi“, kaže Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta.

Moguće je da skupština pokrene proceduru smene predsednika i potrebno je najmanje 25 poslanika, ali tek nakon odluke ustavnog suda skupština može dati konačnu reč da li će ga dužnosti razrešiti ili ne, pojašnjava advokat Mitar Šušić. Pita se da li, kao što je predsednik države prekršio ustavna ovlašćenja, to sada može učiniti i parlament.

„Da li parlament može doneti odluku koja izlazi iz njegovih ustavnih ovlašćenja jer ni takvo postupanje parlamenta u ovoj situaciji ne bi imao ko da sankcioniše. U prevodu, ako bi parlament doneo odluku da razreši predsednika države predsednik države bi morao da sačeka da se formira ustavni sud pa da traži pred njim zaštitu, što bi mu verovatno bilo kasno“, kaže Mitar Šušić, advokat.

Konfuzija je prilika da političke partije pokušaju da kapitalizuju i dobiju što više poena pred lokalne ili moguće parlamentarne izbore.

„Mi smo pre svega neozbiljni zato što nemamo decidan ustav i zakone koji će decidno pokazati šta će da se desi. Imamo neozbiljnu političku klasu koja nije našla za shodno da izglasa bolje zakone koji će biti jasniji. I pored svega su neozbiljni zato što koriste te rupe da ulaze u ovu situaciju mi smo kao sve uradili, a ne nosimo nikakvu odgovornost“, smatra Stefan Đukić, analitičar.

Kriza nestabilnih vlada Crne Gore traje protekle dve godine, a i ukoliko bi bila formirana na osnovu nove većine analitičari veruju da su izbori sve izvesniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare