DIK: Siljanovska i Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Region 25. apr 202407:15 0 komentara
AP Photo/Boris Grdanoski/Tanjug

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Siljanovska je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.

Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u nedelju uveče da je rezultat prvog kruga predsedničkih izbora – neverovatno insporativan. „Mislim da je ovo početak jednog novog vremena. Nemam reči da izrazim svoju zahvalnost (ljudima koji su glasali) – mislim da nisam posebna u mnogo čemu, samo znam da ću ono što obećam i ostvariti, na svoj način, u to vas uveravam“, rekla je Siljanovska Davkova na konferenciji za novinare.

Najavila je da će (ako bude izabrana za predsednicu) sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

„Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije“, rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Dodala je da će se se u drugom krugu izbora ponašati sa dužnim poštovanjem prema onome sa kim će morati da se takmiči.

„Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema gorde (ponosne) Makedonije“, rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski je, na konferenciji za novinare, ocenio da je prvi krug predsedničkih izbora prošao mirno i da su svi učesnici bili dostojanstveni u ponašanju i postupcima, kao i da nije bili nikavih provokacija.Daštevski je naveo da je na osnovu 89,97 obrađenih biračkih mesta Gordana Siljanovska Davkova osvojila 324.177 glasova ili 39,97 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

Prema podacima DIK, kandidat najveće albanske partije DUI i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani dobio je 110.903 glasova, odnsno 13,68 odsto, a kandidat albanske opozicije, gradonačelnik Gostivara, Arben Taravari 78.110 glasova ili 9,63 odsto.

Gradonačelnik skopske opštine Kaproš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski dobio je 7.499 glasova (0,92 odsto), kandidatkinja „Levice“ Biljana Vankovska 35.949 glasova (4,43 odsto), a gradonačelnik Kumanova i lider partije „Znam“ Maksim Dimitrievski 70.996 glasova (8,75 odsto).

Prema podacima sa sajta DIK, Pendarovski je Siljanovsku Davkovu pre pet godina pobedio u drugom krugu izbora sa 435.656 osvojenih glasova (51,65 odsto) prema 377.346 (44,75 odsto).

Građani Severne Makedonije su u nedelju u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!