Dimitrov za N1: Francuski predlog za rešenje spora sa Bugarskom opasan presedan

Region 29. jun 202218:15 16 komentara

Bivši makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov u intervjuu za N1 kaže da francuski predlog za rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske predstavlja opasan presedan i da otvara mogućnost Sofiji da tokom čitavog procesa pregovora koči i ucenjuje Skoplje.

Pročitajte još:

Kako kaže Dimitrov, Pariz je dozvolio da bilateralna pitanja sa Bugarskom uđu u pregovarački okvir, a spor sa Sofijom tiče se makedonskog jezika, identiteta, istorije.

“Ja mislim da nas to samo udaljava od onoga što proces treba da bude – demokratske i ekonomske reforme, kopenhaški kriterijumi. Ovo što imamo je ćorsokak”, rekao je Dimitrov za N1.

Prema njegovim rečima, treba ubediti Evropsku uniju da promeni proces koji ne radi, jer ovakav proces proširenja ne donosi rezultate, odnosno ne nagrađuje zemlje koje idu napred, ne kažnjava zemlje koje idu nazad i dozvoljavaju jednoj članici EU da se “iživljava” nad zemljom kandidatom.

Kako je kazao, ponašanje Bugarske kosi se sa suštinskim evropskim principima koji uključuju poštovanje lingvističke i kulturne različitosti kontinenta.

Upitan kako vidi pad bugarske vlade, kaže da celo pitanje Severne Makedonije u Bugarskoj služi za skretanje pažnje sa glavnih pitanja bugarskog društva, poput korupcije i drugih sistemskih problema.

“Ovo pitanje, pošto je emotivno, koristi se kao distrakcija i mislim da na neki način i njima pravi štetu”, rekao je Dimitrov.

Kazao je da je potrebno “resetovati” politiku prema Sofiji i da EU treba da kažnjava umesto što, kako je rekao, nagrađuje Bugarsku zbog veta.

Opisao je postupak pridruženja regionalnih zemalja rekavši da svi na Balkanu sede u jednom autobusu, i svi pokušavaju da sede što bliže vozaču.

“Ali problem je da se autobus ne kreće”, kazao je.