Diplomate Severne Makedonije evakuisane iz Kijeva

Region 26. feb 202215:49
Pixabay

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je osoblje ambasade te zemlje u Kijevu evakusano i da je počelo izvlačenje i posmatrača u Misiji OEBS u Ukrajini.

On je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da su „preko bezbednosnog koridora izvučena dvojica diplomata i još dvojica građana, makedonskih državljana, koji su zajedno sa njima bili u ambasadi i da su već pošli ka Moldaviji“.

„Situacija, posebno u toku noći u Kijevu, je pogoršana. Odluku o evakuaciji naših diplomata doneli smo na dan ruske agresije na Ukrajinu, ali zbog otežanih okolnosti oni nisu bili u stanju da napuste Ambasadu. Ceo ovaj period su bili u skrovištu. U koordinaciji sa našim parntnerima, uspeli smo danas da ih izvučemo preko bezbednosnog kordora i već su pošli ka Moldaviji“, rekao je Osmani.

Šef diplomatije Severne Makedonije je istakao da je uspešno počeo i proces evakuacije 30 makedonskih posmatrača u Specijalnoj monitoring misiji OEBS u Ukrajini i da se deo njih uputio ka Moldaviji, a drugi deo ka Poljskoj.

„Jedna porodica slučajno se priključila delu misije OEBS koji se uputio ka Moldaviji, a sa drugim našim građanima smo u koordinaciji da bi našli način kako da ih izvučemo, uključujući i porodice naših državljana koji su sa ukrajinskim državljanima. Ima naših državljana koji su se oženili ili udali s ukrajinskim građanima“, rekao je Osmani.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.