Diplomate za smirivanje tenzija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija

Region 19. avg 202109:165 komentara
Joanikije, vladika Joanikije
Nova.rs/ Goran Srdanov

Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU u Podgorici upozorili da su izjave koje kreairaju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

Iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, te da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori, prenele su Vijesti.

„Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU“, naveli su iz Delegacije.

Sjedinjene Države, kako navode iz njihove ambasade, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali i, istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

„Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, da blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu“, navela je ambasada.

Američka ambasada pozvala je sve, građane i političke i verske vođe, da doprinesu smanjenju tenzija, istakavši da je Crna Gora odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji i da svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju.

Komentari

Vaš komentar