Direktor Instituta za javno zdravlje: Epidemija u Crnoj Gori nije pod kontrolom

Region 11. mar 202118:221 komentar
Izvor: Savo Prelević / AFP

U Crnoj Gori je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 3.206 građana, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, ocenivši da epidemija u ovom trenutku nije pod kontrolom.

U proteklih sedam dana prosečno je bilo 558 zaraženih, umrlih je 64, dodao je on i istakao da je od ukupnog broja testiranih u proseku 28,7 odsto pozitivnih.

Povezane vesti

„Dakle već duži period taj procenat se kreće između 25 i 30 odsto. Da bismo mogli reći da kontrolišemo epidemiju taj procenat mora da bude pet odsto. To govori o tome koliko mi ne kontrolišemo epidemiju“, poručio je Galić na konferenciji za novinare.

U proteklih sedam dana na svaka dva i po minuta se razboli jedan čovek ili na 150 minuta umre jedna, predočio je on i naglasio da je 13 odsto populacije preležalo koronu.

„Zadovoljni smo trenutnom vakcinacijom, do sada je vakcinisano 3.206 osoba, od toga 2.755 zdravstvenih radnika. Informacije nam još stižu o broju i dalje se vakcinišu osobe iz prioritenih grupa“, rekao je Galić, prenosi RTCG.

Kako je naveo, određeni broj vakcina je ostavljen i za štićenike iz staračkih domova u kojima je bilo zaraženih.

Galić je rekao da su 30.000 Sinofarmovih vakcina i 5.000 ruskih trenutno na dodatnim standardnim proverama, tako da nisu dostupne za primenu.

Dostupno je oko 7.000 vakcina, naveo je Galić i naglasio da će 2.000 doza, koje su drugi kontigent donacija Srbije, biti iskorišćeno za revakcinaciju.

„Čekamo sertifikate da je tih 35.000 vakcina uredno, zbog tih striktinih procedura“, rekao je Galić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar