Đukanović: Beograd bi hteo da preko političkih trupa upravlja Crnom Gorom

Region 05. feb 202115:1717 komentara
Milo Đukanović Dritan Abazović Skupština Crne Gore
Savo Prelevic/AFP (arhiva)

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da se zvanični Beograd ponaša po pitanju lokalnih izbora u Nikšiću kao da ide u "Kosovski boj", kao i da se precenjuju kapaciteti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Navodeći da zvanični Beograd ne kontroliše novu vladu u Podgorici, Đukanović je u intervju za Pobjedu rekao da bi Beograd hteo da preko svojih političkih trupa upravlja Crnom Gorom.

„Nervira ih što Demokratska partija socijalista (DPS), koju vide kao jedinu relevantnu političku branu osvajanju Crne Gore, ne gubi podršku javnosti kako su očekivali. Zato se u Nikšiću spremaju na ‘Kosovski boj’, zato je i popis, prema kazivanju beogradskih zvaničnika, u Crnoj Gori pitanje od najvećeg nacionalnog interesa Srbije: identitetskim inženjeringom Crnu Goru predstaviti kao srpsku državu. Nakon toga, DF bi mogao da sruši ovu vladu, osloboditi je zavisnosti od ‘poštenog Albanca’ i formirati pravu srpsku vladu sa čelnicima DF u njoj“, rekao je Đukanović.

Lokalni izbori u Nikšiću su zakazani za 15. mart i prvi su nakon što je Đukanovića DPS izgubila vlast nakon 30 godina.

Đukanović je mišljenja da „ciljevi velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori još nisu ostvareni“, kao i da je nervoza u sada jedinoj centrali Demokratskog fronta (DF) – u državnom vrhu Srbije – u porastu.

„Tim pre što ni nova Vlada Crne Gore ne igra po njihovim taktovima. Igra po inerciji: sledi tezu pokojnog mitropolita Amfilohija da je SPC stvorila Crnu Goru i da bi je, shodno tome, sada trebalo ‘modernizovati’ i urediti kao srednjevekovnu, teokratsku državu. Koja bi, ako ikako može, kao takva ostala u NATO, ušla u EU, a u bezbednosnom sistemu raspoređivala vojnike DF i srpske nacionaliste, ne bi li sačuvali tradicionalno bliske odnose sa Rusijom“, rekao je on.

Kako je dodao, precenjuju se kapaciteti predsednika Srbije.

„Time se, verovatno nenamerno, ide na ruku njegovoj iluziji kako je nadomak cilja da osvoji Crnu Goru. Nije! Na izborima za predsednika osvojio sam 54 procenta glasova; na čelu sam stranke koja ima trideset mandata i koja vrši vlast u najvećem broju crnogorskih opština. Dakle: polako“, rekao je crnogorski predsednik.

Komentari

Vaš komentar