Đukanović: Cetinjski manastir pripada Cetinju, vlada to pokušava da ospori

Region 16. sep 202122:267 komentara
Izvor: Pixabay

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će za bezakonje odgovarati "oni koji su pokušali da od Cetinja oduzmu Cetinjski manastir", prenela je Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Komentarišući odluku Vlade da se Cetinjski manastir u list nepokretnosti upiše na državu, a ne na grad Cetinje, Đukanović je rekao da je posredi pokušaj oduzimanja vredne crkvene imovine iz nadležnosti Crne Gore kao države i pokušaj „da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet“.

POVEZANE VESTI

„Znamo da je upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom. Vlada sebi daje za pravo da menja upis u katastar bez odluke suda, reč je o apsolutnom bezakonju i one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu“, rekao je Đukanović.

Ističući da se „Cetinjski manastir nastoji oduzeti onome kome nesporno pripada, a to je Cetinje“, Đukanović je dodao da Vlada to pokušava da ospori „u strahu da će Skupština Prestonice doneti odluku da se manastir stavi na korišćenje svim pravoslavnim vernicima“.

Đukanović je istakao da je sa Amfilohijem komunicirao uprkos neslaganjima po brojnim pitanjima, ali da sa Joanikijem nema komunikaciju i da za to nije bilo inicijative sa strane novoustoličenog mitropolita.

„Svi se moramo potruditi da iskorigujemo donos prema vrednostima koje nam moraju biti zajedničke. Ako mitropolit, koji pretenduje da bude na tronu Svetog Petra Cetinjskog, govori da Crnogorci nisu nacija i da će Crna Gora biti kratkog veka, kao pečurke posle kiše, imam problem da razumem – šta onda radite u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar