Đukanović: Crna Gora nema vladu koja štiti nacionalne interese

Region 16. sep 202115:19 > 15:194 komentara
Savo Prelević / AFP

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Zagrebu da su dešavanja na Cetinju pokazala da Crna Gora nema vladu koja štiti nacionalne interese i da se treba postarati da je dobije.

„Nemamo vladu koja štiti nacionalne interese i moramo se postarati da je dobijemo“, rekao je Đukanović posle susreta s hrvatskim predsednikom Zoranom MIlanovićem upitan o stavu crnogorske opozicije da je u toj zemlji potrebna prelazna vlada i novi parlamentrani izbori. Upitan ima li za to podršku međunarodne zajednice, budući da su i Milanović i on na konferenciji za novinare upozorili da region nema pažnju međunarodne zajednice, Đukanović je rekao da je najvažnije pitanje „da li sazreva svest u unutrašnjoj javnosti“.

On je rekao da je priznanjem rezultata izbora u Crnoj Gori prošle godine pokazao da poštuje volju građana, ali da je posle godinu dana iskustva u funkcionisanju nove vlade vidljivo da su svi rezultati negativni, da se Crna Gora vratila unatrag i da nije svaka promena, promena na bolje.

Đukanović je dodao da smatra da bi bilo „blagotvorno“ da dođe do promene vlasti i da se Crna Gora sačuva na koloseku evropskih integracija.

On je istakao da je Crnoj Gori važna podrška Hrvatske na njenom evropskom putu i ocenio da je evropska i evroatlanska budućnost regiona jednaka stabilnosti regiona.

„Ne verujemo da je moguća stabilnost bez jasne i dogledne evropske perspektive“, rekao je crnogorski predsednik i upozorio na „deficit pažnje s najvažnijih euvropskih političkih adresa“.

„Tamo gde izostaje očekivana pažnja i inicijativa onoga ko inicijativu treba dati, nastanjuju se interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrednosnih platformi suprotstavljenih evropskoj platformi“, ocenio je Đukanović i u tom kontekstu pomenuo interese Rusije na području regiona Zapadnog Balkana.

On je rekao da se ponovo čuju retrogadne poruke i „opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija i da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država“.

„Pokušavamo da odbranimo ono što je tekovina moderne Crne Gore. Ponosni smo na tekovinu građanske, sekularne države, društva koje uzbrzano usvaja evropski sistem vrednosti“, istakao je crnogorski predsednik.

On je rekao i da je građanski i sekularni identitet Crne Gore napadnut „servilnošću aktualne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu“.

Komentari

Vaš komentar