Đukanović: Medenica mi je prijatelj, obezbediti joj dostojanstvenu odbranu

Region 19. apr 202217:42 > 17:43 16 komentara
Reuters/Stevo Vasiljevic

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je povodom hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da se mora dozvoliti da nadležni rade svoj posao, ali i svakome omogućiti pravo na dostojanstvenu odbranu, kao i da je sa njom dugogodišnji prijatelj.

„Dozvolimo da nadležni rade svoj posao i poklonimo im poverenje. Stranka u postupku mora imati pravo na dostojanstvenu odbranu. To je bitna karakteristika pravne države. Moramo izbeći da ljude kroz medijski spektakl hapšenja hendikepiramo u odbrani“, rekao je Đukanović na predavanju na Pravnom fakultetu o temi „Crna Gora nakon raspada SFRJ – dostignuća, izazovi i perspektive“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đukanović je rekao da u Crnoj Gori nema izuzetaka, te da su svi ljudi u istom statusu u odnosu na državu i njene institucije.

Upitan da li je lični prijatelj sa Medenicom i da li je sa njom bio u kontaktu proteklih dana, Đukanović je rekao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj.

Pročitajte još:

„Takođe, sa njom sam intenzivno sarađivao u periodu kada smo oboje obavljali državne funkcije. Ne želim da se upuštam ni u jednu ocenu ni u njenu korist, ni na njenu štetu. Poklonimo poverenje institucijama i sačekajmo da čujemo argumente koji će nam pojasniti o čemu se radi“, rekao je Đukanović.

Odgovarajući na optužbe Demokratskog fronta (DF) da je na čelu kartela u kojem je Vesna Medenica, Đukanović je kazao da za 30 godina nema drugačije ocene političkih konkurenata, nego da je deo kartela koji upravlja svetskim kriminalom. „Gluposti. To je komentar“, rekao je predsednik Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li optužbe na račun Medenice i bivšeg direktora ANB Dejana Peruničića ukazuju da je bivša vlast bila kriminalna kao što se percepira u delu javnosti, Đukanović je rekao da čak i da se dokaže da su direktor ANB i Medenica krivi, to ne daje za pravo tvrdnji da je prethodna vlast bila kriminalna.

„Nemojte da doprinosimo toj percepciji. Percepcija je pogrešna. Ako bismo, ne daj Bože da je tako, u vašoj porodici imali nekog ko je prekršio zakon, da li bih ja trebalo da doprinosim percepciji da je vaša porodica prekršila zakon“, kazao je Đukanović.

Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata i ona je u ponedeljak uveče posle saslušanja vraćena u Klinički centar Crne Gore.

Medenici, koja je prethodnih 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosuđu, na teret se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj. Bivša predsednica Vrhovnog suda je na saslušanju negirala optužbe, kazao je njen advokat Zdravko Begović.

Medenica je uhapšena u nedelju uveče na aerodromu u Golubovcima, odakle je trebalo da leti za Beograd.