Đukanović: Objaviti Temeljni ugovor Vlade i SPC, da ne bude na štetu Crne Gore

Region 11. maj 202108:595 komentara
Izvor: Newsmax Adria

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da sadržaj Temeljnog ugovora Vlade i Srpske pravoslavne crkve treba objaviti, kao i da treba da se nađe pred poslanicima.

Đukanović je u izjavi za CdM poručio da je važno obavezati Vladu premijera Zdravka Krivokapića da ugovor ni u jednom segmentu ne bude na štetu nacionalnih interesa Crne Gore.

On je podsetio da su ranije vlade DPS i njihovih koalicionih partnera u više saziva, veoma odgovorno radile sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i mitropolitom Amfilohijem na ugovoru, napomenuvši da je prošlog leta bila iskazana i spremnost Vlade da se tekst koji je usaglašen s Mitropolitom potpiše, uz uslov da se Mitropolije registruje u skladu sa zakonskom procedurom.

Đukanović je ukazao da su se u medijima ovih dana pojavile informacije koje nisu demantovane, da je u Patrijaršiji u Beogradu pripremljena nova verzija koja odstupa od teksta koji je prihvatio mitropolit Amfilohije, s kojim je i Vlada bila saglasna.

„Pojavila se i reakcija premijera Krivokapića da u toj novoj verziji dva člana ugovora nisu usklađena sa zakonom. Takođe i kontradiktorne izjave, pa i uslovljavanja, raznih aktera oko toga da li se radi o radnom nacrtu ili konačnoj verziji“, naveo je Đukanović i naveo da sve to potvrđuje da postoji veliki javni interes da se objavi tekst ugovora pre potpisivanja.

„Ostaje i dilema da li parlament treba da ga ratifikuje. Čule su se i tvrdnje da Temeljni ugovor sa Svetom stolicom nije objavljivan dok nije stupio na snagu, što nikako ne može biti tačno, jer je bio dostavljen poslanicima pre nego što su se izjašnjavali o njegovoj ratifikaciji. Sem toga, različita je pozicija SPC i Rimokatoličke crkve u našoj zemlji“, istakao je Đukanović.

Na pitanje da li bi trebalo upoznati javnost sa sadržajem ugovora pre potpisivanja, njegov odgovor je – da.

„Istovetan je odgovor i na dilemu da li bi ga trebalo razmotriti u parlamentu. Bez obzira što se ne radi o međudržavnom ugovoru, imajući u vidu njegov značaj za državu Crnu Goru, a takođe i na ukupne odnose sa državom Srbijom, smatram da bi bilo veoma značajno da se nađe na agendi najvišeg zakonodavnog tela“, poručio je Đukanović.

On je naveo da prethodno upoznavanje sa sadržajem ugovora, ili njegovo razmatranje nisu bitni sami po sebi, nego je važno blagovremeno obavezati Vladu da ugovor ni u jednom segmentu ne bude na štetu nacionalnih interesa Crne Gore.

„Želim da verujem da će tako i biti, imajući u vidu izjave predstavnika izvršne vlasti, kao i SPC o tome da li će u punoj mjri biti poštovan Ustav i pravni poredak Crne Gore. Prosto ne mogu da zamislim da bi bilo ko imao hrabrosti da postupi drugačije“, zaključio je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar